Merkantildata ned etter milliardskrell

Oslo Børs er svakt opp etter en halvtimes handel. Etter et markert kursfall fra åpning er Merkantildata på vei opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens oppgang på 2,6 prosent for den teknologitunge Nasdaq-indeksen i USA i går kveld setter tonen for IT-aksjene på Oslo Børs. Ellers preges den tidlige handelen av resultatfremleggelser fra en rekke av tungvekterne.

Etter en halv times handel et totalindeksen opp 0,30 prosent til 1.383,16 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på 292 millioner kroner. IT-indeksen stiger med 1,4 prosent.

Dagens største overraskelse kommer fra Merkantildata. Det har i lang tid vært spekulert i at selskapet ville nedskrive sin enorme goodwill. Selskapet har selv ved flere anledninger avvist dette. I dag slapp de likevel bomben. Resultatet i fjerde kvartal reduseres med 5,3 milliarder kroner i goodwillavskrivninger. Det er en sum for historiebøkene.

Nå var nok ikke nedskrivningene veldig uventet. Etter å ha åpnet ned over 8 prosent har kursen kommet noe opp. Merkantildata omsettes nå for 42,90 kroner, ned 2,7 prosent. Omsetningen ligger på 42 millioner kroner.

Eltek stiger 2 prosent til 207 kroner etter at den amerikanske konkurrenten Peco II kom med positive uttalelser om 2001 i går.

Opticom ligger høyt på vinnerlisten med en oppgang på 3,2 prosent. Tandberg Data stiger 3,8 prosent etter at selskapet la frem resultatet for fjerde kvartal i dag morges. Også InFocus og Tandberg stiger i dag.

Også Orkla og DnB har vært i ilden i dag. Orklas resultater var noe svakere enn ventet og kursen er ned 1 prosent til 181 kroner. Også DnBs bunnlinje var noe svakere enn ventet, men kursen stiger 1,6 prosent til 45,60 kroner. Banken opplyser at den planlegger tilbakekjøp av egne aksjer.

I Sverige topper Merkantildata-konkurrenten TietoEnator vinnerlisten etter at det meldte om tall som var noe svakere enn ventet for 2000. Selskapet opprettholder imidlertid vekstforventningene og lover resultatbedring i 2001. OMX-indeksen i Stockholm er opp over 1 prosent. Også ellers i Europa stiger børsene i tidlig handel.