IKEK FORNØYD: Angela Merkel har hatt et to dager langt møte med stormaktslandene i G7. Møtet var preget av konflikt mellom USAs president Donald Trump og USAs vestlige allierte. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB Scanpix
IKEK FORNØYD: Angela Merkel har hatt et to dager langt møte med stormaktslandene i G7. Møtet var preget av konflikt mellom USAs president Donald Trump og USAs vestlige allierte. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB ScanpixVis mer

Merkel: - Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi

Det kan være vanskelige tider i vente der gamle allianser ikke kan tas for gitt, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsene faller etter et to dager langt møte i stormaktsklubben G7. Møtet var preget av konflikt mellom USAs president Donald Trump og USAs vestlige allierte.

- Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel i en tale på et arrangement i München søndag.

- Av den grunn kan jeg bare si: Vi europeere må ta vår skjebne i egne hender, sa Merkel, som føyde til:

- Dette kan selvfølgelig bare gjøres i all vennskapelighet med USA og Storbritannia. Men vi må kjempe vår egen kamp for framtiden, som europeere, for vår skjebne.

Lederne i G7-landene klarte å samles om uttalelser om handel, men når det gjaldt tiltak mot menneskeskapte klimaendringer, kom ikke USA til enighet med de øvrige seks nasjonene.

- Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, sa den tyske statsministeren i etterkant.

(NTB)