Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel beklager tap av sivile liv i Afghanistan

Lover full åpenhet om Tysklands rolle i angrepet sist uke.

FLERE TITALLS DREPT: Tyske soldater ved byen Kunduz der mellom 50 og 135 mennesker ble drept i fredagens flyangrep, som var rettet mot to tankbiler som var kapret av Taliban-opprørere i Kunduz-provinsen. Foto: Massoud Hossaini/Scanpix
FLERE TITALLS DREPT: Tyske soldater ved byen Kunduz der mellom 50 og 135 mennesker ble drept i fredagens flyangrep, som var rettet mot to tankbiler som var kapret av Taliban-opprørere i Kunduz-provinsen. Foto: Massoud Hossaini/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Statsminister Angela Merkel beklager at sivile ble drept i et flyangrep i Afghanistan i forrige uke, og hun lover full åpenhet om Tysklands rolle i angrepet.

- Enhver uskyldig person som blir drept i Afghanistan, er en for mye, sa Angela Merkel under en spesialsesjon i den tyske nasjonalforsamlingen tirsdag.

- Jeg beklager dypt at uskyldige blir drept eller såret, også som følge av tyske handlinger, fortsatte hun.

- Det er viktig for meg som tysk statsminister å gi uttrykk for dette i dag, og jeg tror at jeg snakker til det afghanske folk på vegne av dere alle, sa Merkel i sin tale til de folkevalgte.

Full åpenhet

Mellom 50 og 135 mennesker ble drept i fredagens flyangrep, som var rettet mot to tankbiler som var kapret av Taliban-opprørere i Kunduz-provinsen.

Det er fortsatt uklart hvor mange av de drepte som var sivile, men Merkel lover full åpenhet om granskingen som nå er innledet etter angrepet, som ble beordret av den tyske obersten Georg Klein.

Tysklands forsvarsminister, Franz Josef Jung, innrømmet først mandag at sivile liv trolig gikk tapt i angrepet, etter først hardnakket å ha hevdet at det kun var Taliban-opprørere som ble drept.

Flere titalls sivile

NATO-talsmenn opplyser at resultatet av granskingen først vil bli klart «om flere uker», men bekrefter at foreløpige undersøkelser viser at sivile ble drept og såret.

Taliban har lagt fram en liste over 79 sivile som de hevder ble drept i angrepet, mens det tyske forsvarsdepartementet hevder at 56 opprørere ble drept og tolv andre personer ble såret i angrepet.

Angrepet i Kunduz-provinsen har skjerpet debatten om Tysklands deltakelse i den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan.

To av tre tyskere er motstandere av krigsdeltakelsen og vil hente soldatene hjem fra landet.

(NTB)


BEKLAGDE: Tysklands kansler Angela Merkel snakket i dag til parlamentet og beklaget tap av sivile i Afghanistan. Foto: Scanpix
BEKLAGDE: Tysklands kansler Angela Merkel snakket i dag til parlamentet og beklaget tap av sivile i Afghanistan. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling