Merkel blir trolig forbundskansler

Prognosene tydet sent søndag kveld på seier for Angela Merkel og det kristeligdemokratiske partiet i Tyskland. Men det ligger ikke an til flertall for høyresiden. Resultatet kan bli en storkoalisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en prognose fra TV-stasjonen ZDF utarbeidet valgkvelden, får Kristeligdemokratene rundt 35 prosent av stemmene ved det tyske valget. Partiet gjør det dermed dårligere enn det meningsmålingene de siste dagene har anslått.

Men partileder Angela Merkel blir trolig likevel forbundskansler, selv om det fortsatt var uklart om hun får regjere sammen med det liberale partiet Fridemokratene, slik hun har ønsket. Ifølge prognosen får de to partiene om lag 44 prosent av stemmene.

Etter valgdagsmålingene erklærte Merkel at hun nå har mandat fra velgerne til å forme en ny koalisjonsregjering. Hun vil ha samtaler med alle partier, utenom ytre venstre, for å komme frem til en løsning på regjeringsspørsmålet.

Kan bli storkoalisjon

– Det som er viktig nå er å forme en stabil regjering for det tyske folk, og vi har helt klart mandat til å gjøre dét, sa Merkel i etter valgdagsmålingene.

Men hvis resultatet fra prognosen slår til, vil de konservative altså ikke få rent flertall. Dermed kan det bli aktuelt for Merkel å be om regjeringssamarbeid med erkerivalen SPD og danne en storkoalisjon.

Det er uansett lite som tyder på at Gerhard Schröder kan fortsette som forbundskansler. Hans sosialdemokratiske parti SPD får ca. 34 prosent i prognosen, mens koalisjonspartner De grønne får drøye åtte prosent. Den nye venstrealliansen ligger an til nærmere 9 prosent. Men Schröder har ikke villet samarbeide med dette partiet for å få flertall for en ny regjering. Han har også avvist tanken på en storkoalisjon.

Valglokalene stengte klokken 18 søndag kveld, og det foreløpige resultatet var ventet først tidlig mandag morgen.

Arbeidsledighet

De viktigste temaene i valgkampen har vært Tysklands økonomiske krise, høy arbeidsledighet, samt den utenrikspolitiske linjen.

Merkel har gjennom den tøffe valgkampen lagt vekt på at Tyskland behøver en ny kurs i den økonomiske politikken. I løpet av de sju årene som Gerhard Schröder har sittet som forbundskansler har arbeidsledigheten økt med fem millioner, og den ligger nå på over 11 prosent.

– Vi vil ikke komme med falske løfter om hvordan vi skal få Tyskland i gang igjen, sa Merkel lørdag.

– Stem for en forandring, fordi Tyskland må få en ny framtid, la hun til.

Schröder har gått kraftig til motmæle, og har forsvart endringene i arbeidsmarked og velferdssystemet. Han mener Merkels forslag på skatter og arbeidsreformer går altfor langt.

Schröder har også gjentatt sin motstand mot den amerikanske krigen i Irak, og har kritisert Merkel for å ha besøkt Washington like før krigen i 2003. (ANB)