Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel danker ut Rice som verdens mektigste

Også Sverige og Finland har mektige kvinner på lista. Men ikke Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er det ledende økonomimagasinet Forbes som sammen med forskningsgruppa Catalyst og kvinnesaksgruppen The White House project står bak kåringen av verdens 100 mektigste kvinner.


Og uten noen tidligere plass på lista overtar Tysklands nye forbundskansler Angela Merkel toppen av den stort sett USA-dominerte lista. President Bushs nære venninne og utenriksminister Condoleezza Rice må finne seg i andreplassen etter år på topp.

Opp fra intet

Den internasjonale anerkjennelsen og respekten Merkel har vunnet på den verdenspolitiske scene, ikke minst hennes sterke omgang med maktveteranene George Bush og Tony Blair, fremheves som hovedårsak til at hun fra intet har steget til topps og danket ut utenriksministeren i verdens eneste supermakt.

Ved siden av å inneha USAs viktigste politiske ministerpost, er Rice også nær venn og samtalepartner med president Bush, noe som gjør henne en sterk - men tydeligvis ikke sterk nok utfordrer til Tysklands sterke kvinne.

Kina og Pepsi

På grunn av Merkel må også Kinas visestatsminister Wu Yi finne seg i å rykke en plass ned på lista i forhold til i fjor.

Wu er i hjemlandet kjent som «jernkvinnen», og var viseordfører i Beijing under studentopprøret på den Himmelske freds plass i juni 1989.

KVINNEMAKTELITEN: Dette er verdens tre mektigste kvinner i 2006. Tyske Angela Merkel troner på topp over Condoleezza Rice og Wu Yi Foto: Scanpix
KVINNEMAKTELITEN: Dette er verdens tre mektigste kvinner i 2006. Tyske Angela Merkel troner på topp over Condoleezza Rice og Wu Yi Foto: Scanpix Vis mer

De neste ni plassene er tildelt næringslivs- og organisasjonstopper - alle untatt en fra USA. Brus og snacksgiganten Pepsicos toppsjef Indra Nooyi, er i følge Forbes verdens fjerde mektigste kvinne.

Franske Anne Lauvergeon, som er styreformann i atomenergiselskapetAreva, er eneste utenfor USA blant disse ni.

Penger og mediamakt

Microsoftgründer Bill Gates kone Melinda Gates ligger på 12 plass i kraft av sin direktørrolle og medstifter av Bill & Melinda Gates foundation. Det enorme (verdens største) veldedighetsfondet er på nærmere 30 milliarder dollar. Melinda ble sammen med mannen og U2-vokalist Bono kåret til Time Magazines persons of the year i 2005.

Oprah Winfrey er den mektigste mediapersonligheten på lista. Med sitt produksjonsselskap Harpo blir hun den 14. mektigste kvinne i verden. Plassen bak innehar Disney-styreleder Anne Sweeney.

Norden er med

Med 53 amerikanske kvinner på lista er det liten plass for resten av verden. Den mektigste kvinnelige politiker utenom Merkel, Rice og Wu er indiske Sonia Gandhi på 13. plass.

Deretter følger New Zealands statsminister Helen Elizabeth Clark på 20. plass.

image: Merkel danker ut Rice som verdens mektigste

USAs førstedame Laura Bush er hakket mektigere enn den første nordiske på lista, Finlands president Tarja Halonen. De har henholdsvis 43. og 44. plass, og regnes som mektigere enn Storbritannias monark Dronning Elizabeth II på 46. plass.

Bare to andre nordiske er funnet mektig nok for lista, nemlig den svenske Axel Johnson Group-arvingen Antonia Johnson (71. plass) og TeliaSonera-president Marie Ehrling.

MEKTIGERE ENN DRONNINGEN: Svenske Antonia Ax:son Johnson (t.v) er skandinavias mektigste forretningskvinne. Sveriges dronning er sammen med resten av skandinavias kvinnelige kongelige helt fraværende på maktlista til Forbes.
TOPPSKANDINAV: Finlands president er skandinavias mektigste kvinne med sin 44. plass på verdenslista.
TELESJEF: TeliaSonera-sjef Marie Ehrling er tredje og siste skandinav på lista, og regnes som den 85. mektigste kvinne i verden.
DYTTES NED: USAs utenriksminister har lenge hatt topplasseringen, men må vinke farvel til tronen nå som Merkel styrer Tyskland.