Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel etter Berlin-angrepet: - De skyldige vil bli straffet

Tysklands forbundskansler talte etter angrepet mot julemarkedet i Berlin.

PRESSEKONFERANSE: Angela Merkel holdt en kort pressekonferanse klokka 11.00 i formiddag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Angela Merkel holdt en kort pressekonferanse klokka 11.00 i formiddag. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De skyldige vil bli straffet etter våre strengeste lover.

Det sa en kompromissløs Angela Merkel, Tysklands forbundskansler, på en kort pressekonferanse klokka 11.00 i formiddag. Det var Merkels første tale etter angrepet mot julemarkedet i Berlin i går kveld.

12 personer drept

Tolv personer ble drept og ytterligere 48 personer ble skadet etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin rundt klokka 20.00 i går.

Én 23 år gammel asylsøker er i tyske medier utpekt som gjerningsmannen. Mest sannsynlig stemmer det, sa Angela Merkel på pressekonferansen.

- Hvis det bekreftes at en person som søkte om beskyttelse i Tyskland sto bak dette angrepet, er det spesielt forkastelig for de mange tyskerne som daglig er involvert i flyktningehjelp og de mange menneskene som virkelig behøver vår beskyttelse, de vi prøver å integrere inn i vårt samfunn, sa forbundskansleren.

Der slo Merkel også fast at de betrakter hendelsen som et terrorangrep.

- Dette er en veldig vanskelig dag for millioner av mennesker, men hele landet står nå sammen med de pårørende i sorgen, sa Angela Merkel.

Holder sikkerhetsmøte

Klokka 11.30 skal etter planen sikkerhetskabinettet i Tyskland ha et møte for å vurdere situasjonen i Berlin, fortalte Merkel.

Hun skal også besøke åstedet seinere i dag sammen med borgermesteren i Berlin og innenriksministeren.

- Mine tanker går til de drepte, de skadde og deres pårørende, sa Merkel.

- Tankene går også til redningsarbeiderne - brann- og polititjenestepersonene og ambulansepersonellet, la Merkel til, og rettet en spesiell takk til dem «fra bunnen av mitt hjerte».

- Ønsker ikke leve i frykt

Merkel slo også fast at Tyskland skal klare å finne styrke i til og med denne situasjonen.

- Selv om dette er vanskelig, skal vi finne styrke til å leve i det Tyskland vi ønsker å ha: et fritt, åpent og demokratisk Tyskland. Vi ønsker ikke å leve med hemmende frykt for ondskap.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!