Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Merkel: EU vil tredoble innsatsen i Middelhavet

For å hjelpe flyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU vil tredoble budsjettet til søk- og redningsoppdrag i Middelhavet, bekrefter Tysklands statsminister Angela Merkel etter toppmøtet i Brussel.

Triton og Poseidon, som er EUs grensekontrolloperasjoner i henholdsvis italiensk og gresk farvann, skal få minst tre ganger så mye penger og ressurser som de får i dag, melder DPA. Det betyr en månedlig bevilgning på 9 millioner euro, eller drøyt 75 millioner kroner - tilnærmet samme nivå som Italias nedlagte søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum.

Det uttalte målet med innsatsen er å hindre at desperate båtflyktninger drukner på vei til Europa, samt å slå hardt ned på menneskesmuglerne som utnytter dem. Men tross skarp kritikk fra en rekke FN-topper og menneskerettsorganisasjoner, ser det ikke ut til at EU-lederne er blitt enige om verken å utvide Tritons mandat eller patruljeringsområde.

EUs grensekontrollbyrå Frontex koordinerer Triton, som har som mandat å overvåke de maritime grensene og hjelpe folk i nød.

Menneskerettsorganisasjoner har kritisert Triton for ikke operere utenfor kysten av Libya, der de fleste skipbruddene skjer.

(NTB)