Merkel får smekk av velgerne

Går mot sviende nederlag i Tysklands mest folkerike delstat.

PRØVDE Å HJELPE: Angela Merkel og regjeringspartiet CDUs kandidat i Nordrhein-Westfalen, miljøvernminister Norbert Röttgen, vinker intenst under et valgmøte. Men til ingen nytte, ifølge ferske tall. Foto: AFP / PATRIK STOLLARZ / NTB Scanpix
PRØVDE Å HJELPE: Angela Merkel og regjeringspartiet CDUs kandidat i Nordrhein-Westfalen, miljøvernminister Norbert Röttgen, vinker intenst under et valgmøte. Men til ingen nytte, ifølge ferske tall. Foto: AFP / PATRIK STOLLARZ / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes konservative parti CDU vil etter alt å dømme gå på et sviende nederlag når det holdes valg i Nordrhein-Westfalen søndag.

Nordrhein-Westfalen er Tysklands mest folkerike delstat med 18 millioner innbyggere, tilsvarende hele Nederlands befolkning.

Den vesttyske industridelstaten har stor innflytelse i tysk politikk, og søndagens valg blir derfor fulgt med argusøyne over hele Tyskland. De første svarene kommer når valgdagsmålingene legges fram klokka 18.

CDU har kjempet hardt for å vinne makten i delstaten, men meningsmålingene tyder på at partiet ikke vil lykkes i dette.

SPD i tet I dag er det sosialdemokratene i SPD som har regjeringsmakten i Nordrhein-Westfalen i koalisjon med De grønne. En ny seier for SPD vil trolig gi partiet et oppsving også på nasjonalt nivå og.

Det er miljøvernminister Norbert Röttgen i Angela Merkels regjering som stiller som toppkandidat for CDU i delstaten. Hans rival i SPD er Hannelore Kraft, som leder koalisjonsregjeringen som har makten i delstaten i dag.

I valgkampen har Kraft vunnet mange velgeres gunst med løfter om å gå sakte fram i arbeidet for å få ned Nordrhein-Westfalens offentlige gjeld på hele 180 milliarder euro, tilsvarende 1.365 milliarder kroner.

Får SPD en klar seier i delstatsvalget, vil det på grunn av Krafts valgløfter bli tolket som et dobbelt nederlag for Merkel - ikke bare avviser velgerne i delstaten hennes parti, de avviser også hennes sparepolitikk.

Folkeavstemning I valgkampen har Röttgen selv framstilt delstatsvalget som en folkeavstemning om Merkels strenge krav til budsjettdisiplin.

- I valget på søndag får vi endelig mulighet til å gi vår forbundskansler full støtte fra Düsseldorf for hennes nasjonale og europeiske politikk, sa han under et valgkamparrangement fredag.

Andre konservative ledere har på sin side distansert seg fra Röttgen. Samtidig viser meningsmålinger at et stort flertall av de spurte i Tyskland har et nokså pragmatisk forhold til Merkels sparepolitikk: De støtter hennes krav om stram budsjettdisiplin i resten av Europa, men ønsker ikke det samme i Tyskland.

Ifølge Merkel selv er det imidlertid ingen grunn til å overdrive de nasjonale ringvirkningene av valget i Nordrhein-Westfalen.

- Søndagens valg er et viktig valg for Nordrhein-Westfalen, verken mer eller mindre, sier hun.

Et frampek? Men Nordrhein-Westfalen er som et Tyskland i miniatyr, og politiske endringer i denne delstaten er flere ganger tidligere blitt et frampek om endringer på nasjonalt nivå. Det skjedde for eksempel i 2005, da CDU kom til makten i delstaten med en sentrum-høyre-koalisjon bare fire måneder før Merkel gjorde det samme i Berlin.

I de siste meningsmålingene får SPD en oppslutning på 38 prosent og De grønne 11 prosent. Det er ikke nok til å sikre flertallet, men likevel langt mer enn CDU og partiets foretrukne koalisjonspartner FDP kan vente å få.

I målingene har CDU fått en oppslutning på 33 prosent, mens det liberale partiet FDP har fått bare 5 prosent.

Den kanskje mest interessante utviklingen er imidlertid at FDP nå har åpnet for en koalisjon med SPD og De grønne i stedet for CDU etter valget.

Oppstår en lignende koalisjon på nasjonalt nivå, går Merkel ingen blid skjebne i møte.

(NTB)