Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel: Flyktningstrømmen ble brukt for å smugle inn terrorister i Tyskland

Den tyske forbundskansleren forteller at flere militante grupper har smuglet medlemmer inn i Tyskland.

SMUGLET INN: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sa mandag at flyktningestrømmen har blitt brukt for å smugle inn terrorister fra militante grupper. Om hun sikter til de 17 IS-medlemmene det for ti dager siden ble kjent at hadde kommet seg inn i Tyskland ved å utgi seg for å være flyktninger, er uvisst. Foto: EPA / NTB Scanpix
SMUGLET INN: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sa mandag at flyktningestrømmen har blitt brukt for å smugle inn terrorister fra militante grupper. Om hun sikter til de 17 IS-medlemmene det for ti dager siden ble kjent at hadde kommet seg inn i Tyskland ved å utgi seg for å være flyktninger, er uvisst. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Militante grupper har brukt fjorårets massive flyktningstrøm til Europa, for å smugle inn egne medlemmer i Tyskland.

Det fortalte den tyske forbundskansleren Angela Merkel i en tale i dag til sitt eget parti, CDU, Tysklands kristendemokratiske union.

- Flyktningstrømmen ble delvis til og med brukt for å smugle inn terrorister, sa Merkel, ifølge Reuters.

Én million migranter

Med det bekrefter den tyske forbundskansleren det mange har fryktet kunne være en bivirkning av den massive flyktningstrømmen til Europa det siste året.

I 2015 kom det over en million migranter til Tyskland - mange av dem flyktninger fra krigsherjede Syria, ifølge Reuters.

Men at mulige terrorister kan ha brukt flyktningstrømmen for å komme seg inn i Tyskland, er ikke helt nytt - selv om Merkel først nå har tatt ordene i sin egen munn.

17 IS-medlemmer

E-SJEF: Hans-Georg Maassen er Tysklands øverste etterretningssjef. Foto: Polaris / NTB Scanpix
E-SJEF: Hans-Georg Maassen er Tysklands øverste etterretningssjef. Foto: Polaris / NTB Scanpix Vis mer

For ti dager siden gikk Hans-Georg Maassen, Tysklands etterretningssjef, ut og sa at 17 IS-medlemmer har kommet seg inn i Tyskland ved å utgi seg for å være flyktninger, ifølge The Wall Street Journal.

Om det er disse 17 IS-medlemmene Merkel sikter til eller ikke, er uvisst.

De fleste av de 17 skal imidlertid være enten døde eller i fengsel, ifølge etterretningssjefen. To av de som er døde, var av dem som sto bak den dødelige terroren i Paris i november i fjor, ifølge etterretningssjefen.

- Den største trusselen i Tyskland er islamistisk terrorisme, slo Maassen fast i intervjuet som ble gjort bare dager etter Istanbul-terroren.

Han la til at et lignende angrep ikke er utenkelig i Tyskland, ifølge The Wall Street Journal.

- IS som viser makt

Å smugle inn medlemmer av IS eller andre terrororganisasjoner ved å benytte seg av flyktningstrømmen, er imidlertid ikke den mest praktiske måten for for eksempel IS å utføre et terrorangrep på europeisk jord, ifølge Maassen.

- Dette er IS som viser makt, mer enn noe annet, sier etterretningssjefen.

Han sier imidlertid ingenting om hvorfor det å smugle inn terrorister som flyktninger er mindre praktisk, og hva alternativet eventuelt er.

Tysk etterretning skal ha sporet mer enn 320 forsøk på kontakt mellom islamister og flyktninger i landet. I forrige måned gikk tysk spesialpoliti til aksjon og arresterte tre medlemmer av en terror-celle.

To av de tre som ble arrestert, skal ha bodd på et asylmottak i Tyskland. Terrorcella skal ha planlagt et angrep mot Düsseldorf.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!