Merkel har landet

Hennes jobb vil ikke bli lett. De økonomiske utsiktene er dystre, arbeidsledigheten er på 11 prosent, og motstanden mot hennes programfestede økonomiske reformer er stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er ikke en virkelig politisk kjærlighetshistorie. Dette er et edruelig fornuftsekteskap, sa sosialdemokratenes nyvalgte leder Matthias Platzeck da han lørdag møtte pressen sammen med Tysklands nyvalgte forbundskansler Angela Merkel. Edruelig var det også da Angela Merkel og hennes statsråder i forrige uke skålte i mineralvann istedet for champagne for å feire koalisjonserklæringen. Men den symbolske edruelighet både i ekteskapet og i glassene gir ingen løfter for den beruselse Angela Merkel måtte føle for endelig å være blitt forbundskansler.Hennes jobb vil ikke bli lett. De økonomiske utsiktene er dystre, arbeidsledigheten er på 11 prosent, og motstanden mot hennes programfestede økonomiske reformer er stor. At hun heller ikke har helhjertet støtte i koalisjonspartiene må også bekymre henne. Mer en 50 av representantene i koalisjonspartiene stemte mot henne under avstemningen tirsdag. Mistenksomhet koalisjonspartnerne imellom gir heller ikke gode signaler for et lykkelig fornuftsekteskap mellom politiske rivaler. SPDs parlamentariske leder, Peter Stuck, har forsikret om at koalisjonen ikke vil sprekke på grunn av opprørske parlamentsmedlemmer. Ledende kristeligdemokrater er derimot skeptiske, og har uttrykt stor tvil om sosialdemokratene kan få «alle mann på dekk» når viktige saker kommer på dagsordenen.

Koalisjonserklæringen har også fått kritiske røster til å heve seg fra mange kanter, og blitt beskyldt for å grave dypt i folks lommer istedet for å signalisere kraft og mot til å gjennomføre avgjørende økonomiske reformer. De konservative presset gjennom en momsøkning fra 16 til 19 prosent i 2007. Som betaling fikk sosialdemokratene gjennomslag for en økning av skattene for de høyest lønte, en skatteøkning som neppe ville fått noen her hjemme til skjelve. For de som tjener mer en ca. to millioner kroner vil skatten øke fra 42 til 45 prosent. For ektefeller vil skatteøkningen slå inn for en samlet inntekt på over fire millioner kroner.Økte inntekter for staten vil imidlertid ikke være tilstrekkelig til å tette Tysklands stadig økende budsjettunderskudd, som neste år vil være på 328 milliarder kroner. Heller ikke kuttene i statens utgifter, som å fryse statspensjonene, og øke pensjonsalderen fra 65 til 67 år vil gi avgjørende bidrag til å tette hullene.

Vanskelig vil det også bli fordi kontroversielle områder som reformer i helsevesenet rett og slett ble skjøvet til side under forhandlingene, og må tas opp til diskusjon på et senere tidspunkt. Ifølge lederen for det økonomiske instituttet IFO i München er det trolig at koalisjonsprogrammet vil svekke økonomien, og ikke bidra til å øke sysselsettingen.Merkel har allerede måttet tåle kritikk både fra sine egne og fra SPD. I utgangspunktet skulle koalisjonen ha en komfortabel majoritet i Der Bundestag. Det mange likevel spør seg er om de kan leve opp til å være en «storkoalisjon». Vil det bli, som Merkel sier, en virkelig sjanse til store reformer, eller vil det, som mange frykter, bli en regjering som nøyer seg med et minste felles multiplum.

I utenrikspolitikken har Angela Merkel valgt å følge tradisjonen ved først å reise til Paris, hvor hun skal møte sin forgjengers «kompis» Jacques Chirac. Etter den obligatoriske reisen til Brussel drar hun til London, men bare fordi Tony Blair nå er EU-president. Deretter drar hun til Washington og George W.Bush, for å reparere forholdet mellom Tyskland og USA, etter forgjengeren Gerhard Schröders angrep på Bush, og krigen i Irak. Noen endring i Tysklands Irak-politikk blir det likevel ikke, og så lenge sosialdemokraten Frank-Walter Steinmeier sitter som utenriksminister vil hennes innflytelse bli noe begrenset.Nei, lett blir det ikke for Angela Merkel. Hennes beste håp er kanskje at partnerne i fornuftsekteskapet ser at en mislykket koalisjon vil skade dem begge.