<strong> FORKLARING:</strong> Angela Merkel har nå kalt USAs ambassadør på teppet for å få en forklaring. Foto: AP/NTB Scanpix.
FORKLARING: Angela Merkel har nå kalt USAs ambassadør på teppet for å få en forklaring. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Merkel kaller USAs ambassadør inn på teppet

Ønsker en forklaring om telefonovervåkingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tysklands statsminister Angela Merkel kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen.

I går ble det kjent at USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon opplyste statsministerens kontor i tyskland. Merkel har i en telefonsamtale med president Barack Obama forlangt en forklaring.

Utenriksminister Guido Westerwelle skal møte den amerikanske ambassadøren i Tyskland John Emerson senere i dag, i det som betegnes som et høyst uvanlig møte mellom to så allierte parter som USA og Tyskland. Merkel har forlangt å få en fullstendig forklaring om avlyttingssaken.

Det er forventet at den den relativt nyutnevnte ambassadøren skal møte den tyske utenriksministeren i ettermiddag som følge av påstanden om spionasjen på Angela Merkel.

Ifølge Der Spiegel´s kilder i det tyske Utenriksdepartementet, kommer utenriksminister Westerwelle i klare ordelag å gi uttrykk for den den tyske misnøyen om den uforstand som amerikanske myndigheter har utvist. Detaljene må undersøkes, men hvis de opplysningene som har kommet frem stemmer, vil dette bli adressert, sier kildene.

At utenriksministeren personlig møter ambassadøren framfor å sende en av sine medarbeidere understreke hvor alvorlig tyske myndigheter ser på denne saken.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, mener saken er alvorlig. Hun understreker at hun kommenterer saken under forutsetning av at påstandene er riktige.

- Det er uakseptabelt at en regjering overvåkes av noen, enten det er allierte eller andre. Men det er mye mer alvorlig når avlytting skjer mellom samarbeidspartnere. Det er et brudd på suverenitet og vanlig diplomatisk folkeskikk. Hvis dette er riktig, er det både sterkt beklagelig og et tillitsbrudd, sier hun til Aftenposten.
 

Merkel skal i klare ordelag ha fortalt Obama at hun ser på slik avlytting som fullstendig uakseptabel, meldte nyhetsbyrået DPA onsdag. Avlyttingen ble først omtalt av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Reaksjonen omtales som uvanlig skarp. De nye opplysningene om overvåking vil prege det to dager lange EU-toppmøtet i Brussel som starter torsdag. Beskyttelse av data og kommunikasjoner er allerede satt opp som et tema på møtet.

Presidentens talsmann Jay Carney bekrefter at Obama og Merkel har snakket sammen på telefon. Obama forsikret ifølge Carney Merkel om at «USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner».

Carney omtalte overvåking i nåtid og framtid, men sa ikke konkret at USA aldri har drevet slik overvåking. Ifølge Der Spiegel merket man seg dette i regjeringskretsene i Berlin onsdag, skriver NTB.

Utspionert i årevis? - Merkel kan i årevis ha vært et mål for amerikanske hemmelige tjenester. Opplysninger om dette som fortjener å tas alvorlig, fikk Merkel til å henvende seg direkte til den amerikanske presidenten og klage, het det på Der Spiegels nettsider onsdag.

- Forbundskansleren ringte i dag til president Obama og gjorde det utvetydig klart at hun tar avstand fra slik virksomhet. Hun betrakter den som fullstendig uakseptabelt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert onsdag.

- Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, het det i en kunngjøring fra Merkels kontor.

Allierte Rapporter om omfattende amerikansk overvåking, de fleste av dem med utgangspunkt i dokumenter lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, har skapt sterke reaksjoner i flere europeiske land de siste dagene, blant dem noen av USAs nærmeste allierte.

Mandag skrev Le Monde at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde overvåket millioner av telefonsamtaler på fransk jord.
Den amerikanske ambassadøren i landet ble kalt inn på teppet av utenriksminister Laurent Fabius, og president François Hollande ba om at overvåkingssaken ble satt opp på EU-toppmøtets dagsorden.

USAs etterretningssjef James Clapper forsvarte seg med at Le Mondes sak inneholdt «unøyaktige og villedende opplysninger».
Kerry konfrontert

I Roma onsdag ble USAs utenriksminister John Kerry konfrontert med beskyldninger om at USA også ulovlig har overvåket italiensk teletrafikk. Den italienske statsministeren Enrico Letta tok opp spørsmålet i et møte. Letta sa etter møtet at han hadde fått forsikringer om at USA gransket saken.

Den belgiske regjeringen har tidligere opplyst at det er startet etterforskning av et omfattende datainnbrudd hos teleoperatøren Belgacom, som de mener en fremmed stat står bak. Belgacom har stor kundeandel i Afrika og Midtøsten, men har også mange EU-institusjoner som kunder. Både NSA og britisk etterretning er nevnt som mistenkte.

Overvåket andre land
Ironisk nok ble Merkel i valgkampen foran forbundsdagsvalget i Tyskland i september kritisert for ikke å ha tatt anklagene om USAs overvåkingsvirksomhet alvorlig nok.

Mange i landet har ennå vonde minner om den storstilte overvåkingen det østtyske Stasi sto bak. Den sosialdemokratiske politikeren Thomas Oppermann krever at alle fakta nå kommer på bordet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer