Merkel kan bli valgets taper

Valgene i Frankrike og Hellas retter søkelyset mot Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Hun kan bli taperen av både det franske presidentvalget, og av det greske parlamentsvalget på søndag.

VEL, VEL: Angela Merkel kan bli taperen av både det franske presidentvalget og det greske parlamentsvalget.  REUTERS/Fabrizio Bensch
VEL, VEL: Angela Merkel kan bli taperen av både det franske presidentvalget og det greske parlamentsvalget. REUTERS/Fabrizio BenschVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Frankrike ble Merkels fremste allierte i den dramatiske innstrammingspolitikken som den tyske forbundskansleren har foreskrevet for EU, Nicolas Sarkozy, dumpet av velgerne.

Et jordskjelv I Hellas var valget et politisk jordskjelv som raserte det politiske sentrum. Der ble nynazister og ytterliggående høyrepartier valgvinnerne. Det eneste de er enige om, er at de er motstandere av de avtalene om dramatiske nedskrjæringer som Hellas har blitt tvunget av EU og Pengefondet til å godta.

Både det franske og det greske valgresultatet vil øke presset på Merkel, som har gjort budsjettbalanse til en trosbekjennelse i den verste krisa EU har stått overfor noen sinne.

- Dette viser at politikken kommer ut av kontroll i Europa, gapet mellom politikerne og velgerne blir større, det er det du ser i Frankrike, det er det du ser i Hellas, sier Steen Jacobsen, sjeføkonom i Saxo Bank i København, til telegrambyrået Reuters.

Døra i fleisen Francois Hollande, den nye franske presidenten, har i valgkampen lovet å reforhandle avtalen med Tyskland om innstramminger. Med Hollande som frontfigur er det trolig flere land som vil henge seg på og be om at man også må ha råd til å satse på nye arbeidsplasser, midt i nedskjæringene. Spania og Italia er blant disse landene.

Hollande vil erstatte en «pakten for innstramming», som Nicolas Sarcozy og Angela Merkel ble enige om med en «pakt for vekst». Men om dette er mulig er i høyeste grad uklart. Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble svarte idag på denne utfordringen med å si:

- Vi har sagt til Hollande at den finanspolitiske pakten er underskrevert, og at Europa jobber langs prinsippet «pakta punt servanda», som betyr at avtalen må holdes, sa Schäuble.

Redde ansikt - Jeg har sagt at alle som blir valgt må kunne redde ansiktet, så vi kommer til å drøfte dette med Hollande på en meget vennlig måte. Men vi kommer ikke til å endre våre prinsipper, fortsatte Schäuble.

Og smalt langt på vei døra i ansiktet på Hollande allerede for han kommer til Berlin, straks etter innsettelsessereminien som president, som skjer i Paris 15. mai.

Børsene falt i Europa mandag, på grunn av valgresultatene i Frankrike og Hellas. I Frankrike falt børsene med rundt to prosent, mens de i Hellas falt rundt åtte prosent. Det er et økonomisk toppmøte i EU 28. og 29. juni. Da bør det være enighet om en kurs, enten den er som dagens kurs, eller den er justert mot ventre, slik Hollande vil.

Resultatet av valgene søndag betyr at situasjonen i EU enda en gang har blitt mer uforutsigbar.

VALGVINNER: Francois Hollande er ny fransk president. Han er en utfordring for Tysklands forbundskansler Angela Merkel. (AP Photo/Michel Spingler)
VALGVINNER: Francois Hollande er ny fransk president. Han er en utfordring for Tysklands forbundskansler Angela Merkel. (AP Photo/Michel Spingler) Vis mer