Merkel klar til å ta over styringa

Angela Merkel ønsker å sitte i førersetet, men vet ikke hvem hun risikerer å få i baksetet når valget i Tyskland avgjøres i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen står om ti millioner velgere som ikke hadde bestemt seg før helga. Aldri før har så mange vært i tvil om hva de skulle stemme så nært innpå valget. Og sjelden har valget vært viktigere.

I tillegg har Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder spist seg inn på motparten Angela Merkels ledelse den siste uka. Han har mobilisert alle statsmannskrefter og har også brukt forfatteren Günter Grass i de siste appellene.

I går var det derfor helt jevnt mellom blokkene før dagens valg i Tyskland, selv om Merkel fortsatt ligger i tet.

Fotofinish

-  Det kommer til å bli fotofinish, sier Klaus-Peter Schoepper i meningsmålingsinstituttet Emning til avisa Bild.

Den siste meningsmålingen som ble offentliggjort på fredag, ga Merkels kristelig-demokrater og koalisjonspartner Fridemokratene et knepent flertall. Men det var ikke nok til å ta det med ro. Både Merkel og Schröder satte i går inn de siste kreftene på å overtale velgerne og brøt dermed med tradisjonen med å stoppe valgkampen dagen før dagen.

Ifølge nettstedet Spiegel.online var avstanden mellom blokkene på ett og et halvt prosentpoeng i går. Stillingen var 48 mot 49,5.

Det kristelig-demokratiske partiet CDU er klart størst, med over 40 prosent oppslutning, mens Gerhard Schröders parti ligger på 35 prosent. Men den tyske grunnloven krever flertallsregjering. Derfor sliter begge blokkene for å unngå at de må gå sammen i en storkoalisjon.

 VED RATTET: Hvis hun vinner valget, kan Angela Merkel i dag bli historiens første kvinnelige kansler i et land med en arbeidsledighet på skyhøye 11, 4 prosent. Men hun vet ikke hvem hun eventuelt må styre sammen med. Foto:Alex Grimm /Scanpix
VED RATTET: Hvis hun vinner valget, kan Angela Merkel i dag bli historiens første kvinnelige kansler i et land med en arbeidsledighet på skyhøye 11, 4 prosent. Men hun vet ikke hvem hun eventuelt må styre sammen med. Foto:Alex Grimm /Scanpix Vis mer

Ifølge AP er det hele fire alternative koalisjoner: to med Merkel i førersetet, to med Schröder. Derfor er det helt uklart hvem som blir med laget, dersom Merkel skulle bli kansler.

Selv har hun uttalt at en koalisjon med kristelig-demokrater og sosialdemokrater sammen er det siste Tyskland trenger nå.

Stemmesanking

De to frontfigurene dro i går til de mest folkerike delen av Tyskland i Nordrhein-Westfalen. Merkel besøkte en bilutstilling i Frankfurt. Valget var neppe tilfeldig. Nettopp bilindustrien sliter i konkurransen med Asia. Og arbeidsledigheten i landet er på skyhøye 11,4 prosent.


For første gang siden andre verdenskrig er det over fem millioner arbeidsledige tyskere.

-  Stem for forandring, for Tyskland trenger ei framtid, sa Merkel i går.

Med hes stemme oppfordret Gerhard Schröder folk til å bruke stemmeretten.

-  Ta med bestemor og bestefar. Men bare hvis du vil stemme på oss, sa sosialdemokraten Schröder i går, ifølge AP.

Meningsmålinger viser at tyskerne erkjenner at det må forandring til. Men hvor langt de er villig til å gå, vet ingen.

-  Dette betyr at resultatet av det tyske valget er det viktigste på flere tiår, ikke bare i Tyskland, men også for Europa, fordi dette får store konsekvenser både for euroen og finansmarkedet, uttalte finansanalytikere denne uka.