KNIPE: Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland og statsminister Georgios Papandreou fra Hellas, den rikeste og den blakkeste i euro-samarbeidet. Foto: EPA/VASSILIS FILIS /Statsministerens kontor i Hellas.
KNIPE: Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland og statsminister Georgios Papandreou fra Hellas, den rikeste og den blakkeste i euro-samarbeidet. Foto: EPA/VASSILIS FILIS /Statsministerens kontor i Hellas.Vis mer

Merkel krever slutt på snakk om gresk konkurs

Forbundskansler Angela Merkel i Tyskland refser sine egne og forlanger ro i rekkene. Hun ber dem dem slutte å snakke om en mulig gresk konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De europeiske børsene fikk en kraftig nedtur mandag. En gresk statskonkurs tas i finansmarkedene for gitt. I helga utelukket ikke Merkels næringsminister, Philipp Rösler fra de liberale fridemokratene (FDP), et «ryddig mislighold» av gresk gjeld. Finansminister Wolfgang Schäuble, fra Merkels kristelig-demokrater (CDU), sa at han studerte flere scenarier for gresk statskonkurs, deriblant å la Hellas gå ut av euro-samarbeidet. Host Seehofer, lederen for kristelig-demokratene i Bayern (CSU), gikk inn for å kaste ut Hellas.

Psykologi
- Alle må veie sine ord med stor varsomhet. Det vi ikke trenger er nervøsitet i finansmarkedene. Usikkerheten er allerede for stor, uttalte Angela Merkel, som la til at den økonomiske politikken inneholdet femti prosent psykologi.

Hun uttalte seg i den offentlig eide RBB-Inforadio før børsene åpnet i dag.

- Jeg tror det beste vi kan gjøre for Hellas er å ikke spekulere, men snarere å mane dem til å gjennomføre de avtalene de har inngått, sier Merkel.

Truer Europa
Forbundskansleren sier det er nødvendig å «gjøre alt det som er mulig for å holde sammen euro-området, fordi det ellers svært raskt kan oppstå en domino-effekt» som kan true fellesvalutaen.

Under et ordskifte i Forbundsdagen i forrige uke minnet Merkel om hva som står på spill:

- Euroen er mye, mye mer enn en valuta. Euroen er garantien for et forent Europa. Hvis euroen faller, da faller Europa, sa forbundskansler Merkel.

«Overdrevent»
Finansminister Schäuble har uttalt seg til Rheinische Post i dag, hvor han sier finansmarkedene er «overdrevent nervøse».

- Det er ikke klokt å øke nervøsiteten med skravl, advarer han.

- De vilkårene som Hellas må oppfylle er svært strenge, men uunngåelige. Det er opp til Hellas å oppfylle avtalene. Vi bør unngå å spekulere utover denne enkle visshet, sa Schäuble.

Hellas
EU-kommisjonjen, ved kommissæren for økonomi, Olli Rehn, slår utvetydig fast at Hellas verken kan gå ut eller bli kastet ut av ØMU, den økonomiske og monetære unionen.

Hellas har nå bare nok penger til å holde Staten gående til ut i neste måned, så må landet få neste utbetaling på 8 millarder euro fra EU og Pengefondet, fra krisepakken på 110 milliarder euro som ble vedtatt i fjor. Ellers må Staten slutte å utbetale lønninger og pensjoner, slutte å betale regninger og misligholde sine lån.

Mandag steg renta på to år lange greske obligasjoner til 67 prosent og på lån med ett års løpetid til 110 prosent. Det er absurd.

Italia
I dag har de europeiske børsene gått opp og ned etter rykter om samtaler mellom Italia og Kina om mulige kinesiske kjøp av italiensk gjeld. Det skal være Italias regjering som har henvendt deg til Kina og altså bedt om lån. Italias gjeld utgjør om lag 120 prosent av landets årlige brutto nasjonalprodukt. I penger er dette for mye til å kunne reddes av noe krisefond i EU. Dersom Italia ikke skulle klare å betale sine lån fordi renta stiger til værs, så snakker man om «alle krisers mor».