Merkel møtt med nazi-uniformer i Athen

Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland stakk hodet inn i løveburet da hun i går kom til Hellas på offisielt besøk. I Athen ble hun tatt imot av demonstranter i nazi-uniformer.

I LØVEBURET: Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland ble mottatt av demonstranter i nazi-uniformer som gjorde nazi-hilsen da hun kom til Athen. Foto:AP / Scanpix /Lefteris Pitarakis
I LØVEBURET: Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland ble mottatt av demonstranter i nazi-uniformer som gjorde nazi-hilsen da hun kom til Athen. Foto:AP / Scanpix /Lefteris PitarakisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greske myndigheter hadde tatt alle forholdsregler for å unngå en pinlig skandale. Om lag 7000 politifolk var utkalt på vakt. Store deler av indre by i hovedstaden Athen var avstengt. Det er de mest omfattende sikkerhetstiltakene i manns minne.

Mange grekere gir Tyskland skylda for de smertelige innsparingene og forsakelsene som de nå opplever. Tyskland har satt harde vilkår for å hjelpe Hellas til å unngå en uryddig statskonkurs. Og av alle land i EU er det Tyskland som har lånt landet mest i kriselån.

Nazi-uniformer

Men grekerne føler seg satt under formynderi, og Tyskland er den fremste syndebukken. I mange ufine sammenhenger har tyskerne og Merkel blitt beskrevet som gjenoppståtte nazister og det har vært trukket linjer tilbake til Andre Verdenskrig.

I går hadde mange strømmet inn til Syntagma-torget, midt i Athen, med bannere som fordømte Merkel og Tyskland. Noen kom kjørende i det som skulle forestille militære kjøretøy og var utkledde i nazi-uniformer. De gjorde nazi-hilsen. På et banner sto det skrevet: «Nei til Det Fjerde Riket!»

Utover ettermiddagen utartet demonstrasjonene på og rundt Syntagma med steinkasting og bensin-bomber.

Politisk sjanse

Merkel har tatt en stor politisk sjanse ved å besøke Hellas. Hun vil vise støtte til Hellas i vanskelige tider. Og hun vil vise at hun står bak Hellas som fortsatt medlem i euro-samarbeidet. Samtidig prøver hun å bringe krefter i sin egen regjeringskoalisjon i Tyskland til taushet, nemlig de som sier Hellas er et bunnløst sluk som må kastes ut av euro-samarbeidet og klare seg aleine.

Hun kom til Hellas idet landet forbereder innsparinger for ytterligere 13 milliarder euro i nedskjæringer på statsbudsjettet og økte skatter. Dette må være på plass før 18. oktober for at landet skal få neste utbetaling av lån fra EU og Pengefondet.

Merkel kom også for å støtte statsminister Antonis Samaris i hans nesten umulige oppgave. Men gitt det politiske klimaet i landet kan det like mye være en bjørnetjeneste. Uansett ville begge land tjene på å dempe spenningene seg imellom. De er begge på hver sin måte avhengige av hverandre.

«Ytterligere arbeid»

Mario Draghi, sjefen for euro-banken i Frankfurt, fortalte dagen før til Europa-parlamentet at Hellas har gjort framsteg, men «ytterligere arbeid» er nødvendig for å få mer hjelp.

På tross av to krisepakker fra EU og Pengefondet, mens private långivere har ettergitt landet mye gjeld, fortsetter den greske statsgjelda å stige. Den er nå på 346 milliarder euro eller 179 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), ifølge Pengefondet. Pengefondet tror gjelda kan nå 182 prosent neste år. Målet, som det er enighet om, er å få gjelda ned i 120 prosent i 2020.