Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel og Hollande med nytt fredsframstøt

Tysklands statsminister og Frankrikes president reiser østover for å overbevise partene i Ukraina-striden om å slutte fred. Russland advarer om «enorm skade» på forholdet dersom USA gir Kiev våpen.

OPPTRAPPING: En mann vandrer forbi et hun som er ødelagt av et granatnedslag i Donetsk. Bygningen ble skadd i artilleri-angrep onsdag, ifølge lokale innbyggere. Minst 14 sivile er drept i krigen i Øst-Ukraina det siste døgnet. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix
OPPTRAPPING: En mann vandrer forbi et hun som er ødelagt av et granatnedslag i Donetsk. Bygningen ble skadd i artilleri-angrep onsdag, ifølge lokale innbyggere. Minst 14 sivile er drept i krigen i Øst-Ukraina det siste døgnet. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsframstøtet ble kunngjort samme dag som USAs utenriksminister John Kerry er i Kiev. Der forsøker president Petro Porosjenko å overtale ham og NATO til å gi Ukraina våpen i krigen mot de prorussiske opprørerne.

Også statsminister Angela Merkel og president François Hollande skulle torsdag møte Porosjenko i Kiev, men de to vurderer ikke våpenhjelp.

Fredag reiser de videre til Moskva for å møte president Vladimir Putin.

Der møtes diskusjonene om våpenhjelp fra USAs side med stor uro.

- Dersom det skjer, kommer det uten tvil til å forårsake enorm skade på forholdet mellom USA og Russland, spesielt dersom befolkningen i Donetsk og Luhansk drepes av amerikanske våpen, sier talsmann Aleksandr Lukasjevitsj i utenriksdepartementet i Moskva.

Fransk diplomati Men Putin er klar for konstruktive samtaler med Hollande og Merkel, sier presidentens utenriksrådgiver Juri Usjkakov.

- Sammen med Angela Merkel har vi bestemt oss for å komme med et nytt initiativ som bygger på Ukrainas territorielle suverenitet, for å løse konflikten, sier den franske presidenten.

I det tysk-franske forslaget ligger det ikke våpenhjelp, og den norske forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide (H) sier også at våpenhjelp ikke er aktuelt for Norge.

President Porosjenko peker imidlertid på at hæren trenger moderne våpen for å stå imot de prorussiske styrkene.

- Vi trenger fortsatt mye militær støtte, teknisk støtte og spesialisthjelp for å forbedre kampstyrken, sier presidenten i et intervju med avisa Die Welt.

Sivile drept Samtidig fortsetter separatistenes offensiv mot byen Debaltseve, like ved frontlinja i fylket Donetsk.

Åtte innbyggere i opprørskontrollerte Donetsk er drept de siste 24 timene, opplyser prorussiske separatister torsdag formiddag. Seks sivile ble i samme tidsrom drept i regjeringskontrollerte områder, ifølge tjenestemenn fra Kiev. I tillegg ble fem regjeringssoldater drept.

Opprørerne gjorde natt til torsdag to forsøk på å storme hærens stillinger i nærheten av Debaltseve, men lyktes ikke, hevder en annen militærtalsmann.

Tusener på flukt Den ukrainske regjeringshæren har forsøkt å forsvare både Debaltseve og Vuhlehirsk, en mindre naboby, mot de prorussiske opprørerne. Flere tusen har flyktet fra Debaltseve, som er et viktig jernbaneknutepunkt. De som er igjen, har i mangel på bomberom søkt tilflukt i kjellere uten vann og elektrisitet.

Ifølge Amnesty International har Debaltseves befolkning på få dager krympet fra 25 000 til 7 000 innbyggere.

Kampene i Øst-Ukraina er den siste tida trappet kraftig opp. Totalt er over 5 350 mennesker drept siden april i fjor.

(NTB-Reuters-DPA)