Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel ser behov for å endre EU-traktaten

Endring av EU-traktaten er nødvendig for å styrke Unionen, sier den tyske forbundskansleren, Angela Merkel.

ENDRINGSVILJE: Tysklands statsminister, Angela Merkel, sier det er tegn på at krisa i euro-området har lettet noe. Men EU må ikke være redd for å gjøre noen grunnleggende endringer, sier hun. Foto: Reuters / NTB Scanpix / Fabrizio Bensch
ENDRINGSVILJE: Tysklands statsminister, Angela Merkel, sier det er tegn på at krisa i euro-området har lettet noe. Men EU må ikke være redd for å gjøre noen grunnleggende endringer, sier hun. Foto: Reuters / NTB Scanpix / Fabrizio Bensch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Traktatendring er et fryktet ord for mange i EU, men Tysklands statsminister sier medlemslandene må være rede til endring for å styrke Unionen. Merkel tar nå fatt på sin tredje periode som regjeringssjef i landet.

- Vi har i dag en situasjon i Europa der alle sier: «Vi kan utvikle alt, men vi kan ikke endre traktaten», sa Angela Merkel i en tale i Forbundsdagen onsdag.

- Jeg tror ikke vi kan bygge en velfungerende Europa på den måten, framholdt den tyske statsministeren.

For å kunne gjennomføre nødvendige strukturelle endringer er det nødvendig å endre traktaten, ifølge Merkel.

Lang prosess Traktatendringer i EU er møysommelige og langvarige prosesser som innebærer hard tautrekking og mekling mellom sprikende interesser i de 28 medlemslandene.

Lisboa-traktaten ble vedtatt i 2009 etter en åtte år lang og smertefull prosess som blant annet inneholdt nederlag i tre folkeavstemninger. Mange ga da uttrykk for håp om at det var den siste endringen på en generasjon.

Vanskelig - Jeg vet det noen ganger kan være vanskelig for land å kjøre gjennom traktatsendinger. Men de som ønsker mer Europa, må være klar for nye regler om myndighetsfordeling, sier Merkel.

Det er spesielt arbeidet med eurokrisa som har fått nye lovendringer tilbake på dagsordenen. Tyskland og Merkel er en mektig aktør i EU, så om den tyske statsminister tar til orde for traktatendringer, kan det borge for ny debatt.

Krise Merkel fremholdt onsdag at krisa i euro-området langt fra er over, men at det nå er tydelige tegn på at ting er i bedring, særlig i Irland og i Spania.

- Krisa er på langt nær over, det kan ikke understrekes ofte nok. Men vi ser de første tegnene på bedring, og vi er overbevist om at vil skal klare å overkomme krisa helt, sa hun.

(NTB-AFP-Reuters)