SEIERSKVINNE: Angela Merkel får sin fjerde periode som forbundskansler, viser valgdagsmålinger. Likevel faller partiet hennes, CDU, dramatisk. Foto: Stefan Sauer / DPA / NTB Scanpix
SEIERSKVINNE: Angela Merkel får sin fjerde periode som forbundskansler, viser valgdagsmålinger. Likevel faller partiet hennes, CDU, dramatisk. Foto: Stefan Sauer / DPA / NTB ScanpixVis mer

Valg i Tyskland 2017

Merkel størst tross dramatisk fall. Høyreradikalt parti inne for første gang

Kan bli CDUs svakeste resultat siden 40-tallet. Martin Schulz og Sosialdemokratene går mot tidenes dårligste valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 18.00 i dag, da stemmelokalene stengte over hele Tyskland, kom Tysklands kringkastere ZDF og ARD ut med sine valgdagsmålinger. I etterkant har prognoser for valget kommet ut.

De viser at forbundskansler Angela Merkel og de kristendemokratiske CDU er soleklart størst med 33,1 prosent oppslutning. Dette er det svakeste resultatet CDU har hatt under Angela Merkels ledelse, og kan ifølge Europe Elects bli partiets svakeste resultat siden 1949.

Samtidig ser Martin Schulz og Det sosialdemokratiske partiet (SPD) ut til å gjøre et katastrofevalg 20,4 prosents oppslutning på prognosene.

Det høyreradikale Alternativ for Tyskland (AfD) får i prognosen en oppslutning på 13,3 prosent og er med det inne i Forbundsdagen som tredje største parti.

- En vanskelig og bitter dag

Venstrepartiet Die Linke får 8,7 prosent, De grønne 9,1 prosent, og høyreliberale FDP 10,5 prosent.

De små protestpartiene gjør brakvalg, mens begge de store partiene går kraftig tilbake.

Like etter valgdagsmålingene kom, gjorde SPD det klart at de ikke lenger blir i koalisjon med Merkel og CDU og at de nå går i opposisjon, skriver Zeit. Schulz erkjente nederlag rundt klokka 18.30 i kveld.

- I dag er en vanskelig og bitter dag for sosialdemokratene. Vi har ikke klart målet vårt. Spesielt AfDs resultat er vanskelig, sa han, ifølge Politico.

Like etterpå erklærte Merkel at de ser på resultatet som et mandat til å forme en ny regjering, og lover at partiet skal ta tilbake stemmer fra høyreradikale AfD.

- Vi ønsker å danne regjering, og ingen regjering kan dannes uten oss, sier Merkel.

Hun erkjenner likevel at prognosene tyder på et svakere resultat enn ønsket for hennes kristenkonservative partiallianse CDU/CSU, skriver NTB.

Både De grønne og liberale FDP uttaler at de er åpne for å delta i en regjeringskoalisjon med Angela Merkels konservative CDU. Det vil i så fall gi en flertallsregjering.

Første gang etter andre verdenskrig

Det var knyttet aller mest spenning til hvem som skulle bli det tredje største partiet i dagens valg til Forbundsdagen. Blant annet på grunn av hva slags koalisjon som nå skal styre Tyskland, men også fordi det kunne bli første gang etter andre verdenskrig at et høyreradikalt parti kunne få representanter i Forbundsdagen, den tyske nasjonalforsamlingen. Det får også AfD.

Alternativ for Tyskland (AfD) har i flere meningsmålinger fått mellom 8 og 11 prosent – som vil si over sperregrensen på fem prosent, og lå før valget an til å få nærmere 50 seter i Forbundsdagen. Dette resultatet overgår de.

Nylige meningsmålinger viser at statsminister Angela Merkels CDU/CSU ligger an til å få mellom 36 og 38 prosent, mens Martin Schulz' sosialdemokrater SPD får mellom 21 og 23 prosent. Begge to ser ut til havvne under.

SPDs dårligste valg til Forbundsdagen var i 2009, da partiet fikk en oppslutning på 23 prosent. Dagens valg ser ut til å bli enda verre.

Usikker koalisjon

Valgdagsmålingen viser, som ventet, at Merkel får sin fjerde periode som forbundskansler og forblir regjeringssjef i landet i fire år til, etter å ha sittet i elleve år og 300 dager i dag.

Spørsmålet blir hvem hun får som regjeringspartner.

Valgframmøtet i Tyskland er stabilt sammenliknet med 2013-valget og var ved 14-tiden på 41,1 prosent.

Det er en ørliten nedgang fra 2013-valget da frammøtet var på 41,4 prosent på samme tidspunkt, ifølge landets valgkommisjon.

Rundt 61,5 millioner mennesker har stemmerett i Tyskland