JUKSELAPP: Dette bildet skal vise at Angela Merkel leser om Australias statsminister Scott Morrison før møtet mellom dem begynner. Foto: Ralf Hirschberger / DPA
JUKSELAPP: Dette bildet skal vise at Angela Merkel leser om Australias statsminister Scott Morrison før møtet mellom dem begynner. Foto: Ralf Hirschberger / DPAVis mer

Merkel tatt på fersk gjerning da hun leste «jukselapp»

Hvem er egentlig Australias statsminister Scott Morrison? Det måtte Angela Merkel angivelig lese seg opp på før møtet med ham.

På den ene siden av bordet sitter Tysklands avtroppende kansler, Angela Merkel, som i 13 år har ledet landet og er et svært kjent ansikt verden over. På den andre siden sitter Scott Morrison, som siden august har vært statsminister i Australia.

De to møttes under G20-toppmøtet i Buenos Aires i Argentina i helga. Disse møtene innebærer ofte en slags diplomatisk speed-dating blant statslederne, og da er det ikke alltid like lett å huske alt om alle.

Flere medier, blant andre The Guardian og BBC, dokumenterer Tysklands statsoverhode ta i bruk en «jukselapp» om Scott Morrison.

Ifølge The Independent besto «jukselappen» av en kort biografi av Morrison, samt et bilde.

Verken Angela Merkel eller Scott Morrison har kommentert hendelsen.

Får støtte i Australia

Til tross for at bildet av Merkel med «jukselappen» er spredt på sosiale medier og omtalt i flere internasjonale medier, får hun mye støtte av australiere.

Morrison er nemlig Australias femte statsminister på fem år, så det er kanskje ikke overraskende at Merkel måtte lese seg opp.

Den australske avisa The Sydney Morning Herald skriver «Hvem er dette? Australiere kan nok relatere seg til Angela Merkels knipe» og adresserer at statsministeren selv må jobbe hardt for at også australiere skal vite hvem han er.

Kommentarer på sosiale medier tyder på at avisa har rett.

«Så Angela Merkel trengte en jukselapp før møtet med Scott Morrison. Jeg klandrer henne ikke. Jeg bor her og vet fortsatt ingenting om ham» skriver en australsk kvinne på Twitter.

«Angela Merkel har måtte håndtere så mange australske statsministere siden 2013 at hun trenger en jukselapp med bilde», skriver en annen.

Intern maktkamp

Det var i august at en intern maktkamp etter dårlige meningsmålinger gjorde at Malcolm Turnbull måtte si takk for seg som statsminister og overlate roret til partifellen Morrison.

Fram til dette var han finansminister i regjeringen til Turnbull.

Til tross for å være et økonomisk stabilt og velstående land, har Australias statsministre slitt med å holde på makten.

Siden John Howard mistet statsministerposten i 2007, har landet nå hatt sju statsministre på elleve år.

Det neste valget er lagt til mai 2019.