JAKTER PÅ LØSNING: Nicolas Sarkozy og Angela Merkel møttes i dag for å - igjen - prøve å løse euro-krisa. Foto: JOHANNES EISELE/AFP
JAKTER PÅ LØSNING: Nicolas Sarkozy og Angela Merkel møttes i dag for å - igjen - prøve å løse euro-krisa. Foto: JOHANNES EISELE/AFPVis mer

Merkel truer Hellas igjen

Truer med å nekte dem hjelp fra EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske presidenten Nicolas Sarkozy var på besøk i Berlin hos forbundskansler Angela Merkel i dag, for å forberede neste toppmøte i EU, et av disse stadige «formøtene», som har gitt de to det felles kallenavnet «Merkozy», og som er sterkt mislikt av en del andre medlemsland.

Og det er euro-krisa som igjen er på dagsorden.

Hellas klarer øyensynlig ikke å bli enig med sine långivere om den «hårklippen» av gjelda, som EU vedtok i fjor. Da var planen å skjære vekk halvparten av gjelda. Men nå skal Hellas ha forslått et kutt på 60 prosent.

Spekulant-skatt
Sarkozy vil ha resten av EU med på en skatt på finansielle overføringer, en såkalt «Tobin-skatt», som splitter EU-landene. Merkel er enig med ham i dette, så sant det blir en skatt for hele EU eller i det minste euro-landene.

Men Storbritannias statsminister David Cameron sier nei hvis denne skatten ikke gjelder for hele verden. Han frykter det vil skade London som verdens ledende finansmarked. På toppmøtet i EU i desember sto han helt aleine om å legge ned veto mot endringer i EUs traktater, og denne splittelsen truer med å skape nye sammenstøt på neste toppmøte i månedsskiftet.

Før Sarkozy dro til Berlin lovte han å innføre denne spekulant-skatten i Frankrike om han så skulle stå aleine, noe som tydeligvis overrasket tyskerne. Men på pressekonferansen etter deres møte avviste Sarkozy all uenighet med Merkel:

- Jeg fremmer denne skatten fordi fru Merkel og jeg i prinsippet sa oss enige i denne skatten, sa Sarkozy.

Han tordnet videre mot en «skandaløs» oppførsel i finansverden da euro-krise begynte. Han skal ha detaljene i forslaget klare innen månedsskiftet. Forbundskansler Merkel sa at hun ønsker at finansministrene i EU skal ha klart forslaget om å innføre denne skatten, som hun vil skal gjelde i hele EU, innen utgangen av mars.

Hellas ut?
Merkels trussel om å holde tilbake neste utbetaling av hjelp til Hellas er ganske alvorlig.

Hellas har forhandlet med sine långivere i uker uten å komme til en avtale. Uten hjelp er ikke Hellas i stand til å kunne betale om lag 14 milliarder euro på lån med forfall i slutten av mars. Gresk mislighold da er trolig et farvel til euroen.

Men Merkel håper ennå å ha Hellas med videre.

- Vårt mål er at ingen land skal forlate euro-området. Vi har sagt igjen og igjen at Hellas er et særtilfelle og hvis du ser på greske data ser du at bidraget fra privat sektor er en nødvendig, men ikke en tilstrekkelig en til å få Hellas tilbake på en akseptabel vei. Vi har en avtale om frivillig restrukturering av gjeld. Hellas må få en sjanse, men Hellas er et særtilfelle, uttalte Angela Merkel.