Merkel tvinges til å snu

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel snakker ikke lenger om at det ikke er noe øvre «tak» på flyktninger. Hun er nå tvunget til å snakke om kvoter.

MERKELS TO ANSIKTER: Angela Merkel er under press. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE/Scanpix
MERKELS TO ANSIKTER: Angela Merkel er under press. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset på Merkel har blitt stadig sterkere etter at hun i september nektet å sette en øvre grense for hvor mange flyktninger Tyskland kunne ta imot.

Ikke lenger «deres» parti På G-20 toppmøtet i Tyrkia i forrige uke snakket Merkel for første gang om «kvoter» med flyktninger. Og kvoter er bare et annet ord for en «øvre grense».

Det var alltid noe som virket som om det ikke var godt forankret i Merkels generøse og liberale flyktningpolitikk, da hun sa at det ikke kunne finnes noen øvre grense for flyktninger som Tyskland kunne ta imot. Det skjedde da Ungarn lukket sin grense i september, og hundretusener av flyktninger sto i fare for å bli «fanget» på Balkan. Og Merkel løste opp i flaskehalsen med å ønske dem velkommen til Tyskland.

Men Merkels CDU er et konservativt kristeligdemokratisk parti, som i flyktningpolitikken plutselig hadde tatt på seg den liberale venstresidas gevanter, og mange kristeligdemokrater kjente ikke partiet sitt igjen.

Vind i seilene etter Paris Det var i første omgang tre av dem som protesterte, og de var ingen hvem som helst. For det første var det lederen av CDUs søsterparti i Bayern, CSU, Horst Seehofer. Det var til Bayern flyktningene først kom, så det var de enda mer konservative kristendemokratene i sør, som først fikk merke de praktiske konsekvensene av flyktningbølgen. For det andre var det innenriksminister Thomas de Maiziere, som også protesterte mot kanslerens åpne dør-politikk.

For det tredje er det finansminister Wolfgang Schäuble, som er regjeringens superveteran og frispiller, og som blant annet har sagt at Merkel i flyktningpolitikken er en skiløper som med sin vettløse kjøring starter et snøskred.

Deres kritikk av forbundskanslerens liberale flyktningpolitikk har fått ytterligere vind i seilene etter terroren i Paris, og terrorfrykten som nå preger deler av Europa.

Oppmuntret av Merkel Fortsatt strømmer det opptil 10 000 flyktninger og asylsøkere til Tyskland hver dag. Mange av dem er oppmuntret av Merkels åpne dør, sier de.

Tyskland er forberedt på å ta imot 800 000 flyktninger i år. Men med en tilstrømming på 10 000 daglig kan ikke den åpne døra stå åpen til evig tid. Det er derfor også Merkel - uten så langt å ha gått tilbake på sine løfter om åpne dører - nå setter sin lit til at EU innfører kvoter på flyktninger.

Ledende kristeligdemokrater var innkalt på et møte med Merkel i begynnelsen av måneden der rammene for en ny flyktningpolitikk ble meislet ut, skriver Der Spiegel.

Usikre faktorer Det grenseløse Schengen-samarbeidet er en grense for Merkel. Det vil hun bevare for enhver pris. Derfor er det avgjørende å på ny stenge EUs yttergrenser. Merkel vil gjøre dette med å samarbeide med Tyrkia med å stenge sine grenser for flyktninger. Med stengte dører til Europa er planen å ta imot opptil 500 000 flyktninger i året til Europa, og fordele dem mellom EU-landene. Det vil føre til en mer organisert folkevandring, hvor flyktninger unngår den livsfarlige ferden over Middelhavet.

Men det forutsetter et Tyrkia som samarbeider. Og president Recep Erdogan er en stadig mer uforutsigbar leder, noe hans krig mot den kurdiske peshmerga-hæren - USAs nærmeste allierte på bakken i Syria - viser. Merkels forutsetninger for å lykkes med sin flyktningpolitiske snuoperasjon er derfor bygget på flere usikre faktorer.