Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkel vil ha «no spy»-avtale med USA

Statsminister Erna Solberg sier Norge vil følge Tysklands eksempel hvis Merkel får til en personvernavtale med USA.

MØTTES I DAG: Erna Solberg møter sin politiske tvillingsøster, forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel. Foto: Jacques Hvistendahl.
MØTTES I DAG: Erna Solberg møter sin politiske tvillingsøster, forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Klokka 12 i formiddag tok Tysklands forbundskansler imot Norges statsminister Erna Solberg på hennes første statsministerbesøk, i et regntungt Berlin.

- Jeg er fra vestkysten, så jeg er vant til regn, sa Solberg da Angela Merkel unnskyldte været.

Merkel vil ha «no spy»-avtale Etter nasjonalsanger og militær æresgarde, gikk de to i arbeidslunsj i Kanzleramt. Et av temaene på møtet ble de mange overvåkingssakene som har ridd Europa, etterretning og personvern.

Angela Merkel sier at Tyskland er i en prossess med bilaterale samtaler med USA om en «no spy»-avtale. Solberg sier på sin side at Norge vil se på en slik avtale som normgivende.

- Vi har bilaterale avtaler med den amerikanske regjeringen for øyeblikket. I sammenheng med dette har vi alltid sagt at vi er venner, men at dette innebærer at man ikke spionerer på hverandre. Det er selve forhandlingsgrunnlage. Vi prøver å bygge opp tillit for framtida og har gåt inn for at vi ikke avbryter disse forhandlingene, fordi vi har gjensidig interesse av det. Nå er vi midt oppe i samtaler. Også i USA har man nå en diskusjon om e-tjenestene og forholdet til et fritt samfunn, og vi kommer til å se en lignende diskusjon som vi har her i dag, og det bidrar også til saken. Hele den diskusjonen som vi har hatt med amerikanske politikere gjør at de vil revurdere og tenke gjennom hva slags strategier de har hatt knyttet til dette, sier Angela Merkel.

- Vi har ingen diskusjon med amerikanerne om en «no spy»-avtale. Vi har ikke bekreftede opplysninger om at de har overvåket over norske telefoner i Norge, men hvis det blir etablert en sånn norm mellom USA og Tyskland, vil jeg oppfatte det som en viktig rettesnor. I så fall vil Tyskland være et foregangsland for oss andre, sier Erna Solberg.

Har skapt debatt Til Dagbladet i etterkant av pressekonferansen, forteller Solberg at de to statslederne hadde en kort samtale om temaet. Hun fortalte også at Merkel hadde opplyst at også i Tyskland dreide det store antallet av registrerte metadata seg om Tysklands egen etterretning i utlandet.

- Det dreier seg om sikkerhet, og det må være legitimt, sier Solberg.

Hun mener ikke at Norge trenger en ny Lund-kommisjon, slik SV har tatt til orde for.

- Men kan hende trenger vi en ny diskusjon om bedre personvern, sier hun.

I både Norge, Tyskland, Frankrike og Spania har Snowdens avsløringer om etterretningssamarbeid med amerikanske NSA vakt oppsikt. Angela Merkel reagerte sterkt da det ble avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde avlyttet blant annet hennes mobiltelefon. Men tyske myndigheter har hatt store problemer med å få ut informasjon fra amerikanske myndigheter detaljer om omfanget av overvåkingen. Som Dagbladet tidligere har skrevet, var heller ikke norske myndigheter helt fornøyd med svarene de fikk i møter i Washington i juni og august i år.

Etterlyser bedre lovverk I VG i dag etterlyser Thorbjørn Jagland, leder for Europarådet, internasjonale lover som kan beskytte folks privatliv mot utenlandsk spionasje.

- De fleste land har nasjonal lovgivning som beskytter egne borgere, men tar seg likevel retten til fritt å spionere på eller avlytte andre lands borgere. Her hersker det internasjonal lovløshet, og det må vi gjøre noe med, sier han til avisa.

Til Dagbladet sier Erna Solberg at det derfor kan hende at norsk etterretning bryter loven i utlandet.

Energi og næringsliv Hovedtemaene på møtet var næringslivssamarbeid, energi, nordområdene, kunnskap og utdanning, EU, europeisk økonomi, Syria og radikalisering. Solberg understreket at Tyskland er Norges viktigste handelspartner.

Det bilaterale møtet er for Erna Solberg et møte med en person hun beundrer. De to politiske tvillingene leder hvert sitt konservative søsterparti. Solberg har tidligere skrytt mye av Merkel. I Aftenposten har hun kalt henne en av kontinentets viktigste politikere.

- Det var et veldig hyggelig møte. Hun er akkurat som hun ser ut, rett frem, sier Erna Solberg, som mener de to har mye til felles.

Solberg skal også i møter med norsk næringsliv og med finansministeriet i løpet av dagen, og holde et foredrag om norsk næringsliv hos Konrad Adenauer-stiftelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media