Merkelig etikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legeforeningen fornekter seg ikke. Bakgrunnen er en kjent skandale i januar i fjor: Den ambisiøse forskeren Jon Sudbø hadde fått en artikkel på trykk i verdens mest prestisjefylte medisinske tidsskrift The Lancet høsten 2005, om bruk av Ibux mot kreft i munnhulen. Noen måneder senere ble det avslørt at tallmaterialet artikkelen var basert på, var juks. Medisinprofessor Jan Helge Solbakk mente at Sudbøs medforfattere neppe kunne ha lest hva forskeren skrev. Solbakk spissformulerte seg: «Medforfatterne til Jon Sudbø har møkk på hendene». Medforfatter overlege Jon Mork klaget møkkuttalelsen inn for Rådet for legeetikk. Han har fått medhold. Solbakk anklages for å bryte Legeforeningens etiske regler.

Medisinprofessoren skal ha brutt paragrafen om at «offentlig og annen debatt mellom kolleger i medisinske og helsepolitiske spørsmål skal holdes på et saklig plan».

At Mork fikk medhold demonstrerer at Legeforeningen er mer opptatt av kollegial opptreden enn å stimulere til debatt i egne rekker og forsvare ytringsfriheten.