Raymond Johansen:

- Merkelig lite offensiv helseminister

Byrådslederen i Oslo har i lang tid ønsket obligatorisk testing på Gardermoen, men Høie sier nei. Det får Raymond Johansen til å reagere.

FORUNDRET: Byrådsleder Raymond Johansen synes det er merkelig at de nasjonale myndighetene ikke iverksetter obligatorisk testing på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FORUNDRET: Byrådsleder Raymond Johansen synes det er merkelig at de nasjonale myndighetene ikke iverksetter obligatorisk testing på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 600 +306
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 200 000+658.2K
døde 2 110 000 +15.9K
Se mer

Byrådsleder Raymond Johansen har i lang tid ropt varsku om at det siver importsmitte inn i hovedstaden. Han mener regjeringens krav om bevis for negativ covid-19-test før ankomst til Norge ikke holder, og vil ha obligatorisk testing på Gardermoen.

- En obligatorisk test vil heve terskelen for å reise, samtidig som det øker sjansene for å avdekke smitte, sier Johansen til Dagbladet.

- Dette handler om å tette smittehull, og jeg synes det er merkelig at vi har en helseminister som er så lite offensiv med tanke på å stoppe smitte med en gang den kommer til landet.

Reagerer på avsløring

I en artikkel i Aftenposten kommer det fram at regjeringens fremste smitteverneksperter advarte mot å gi utenlandske arbeidere fritak fra karantene og at det ville innebære «særlig grad av risiko». Likevel åpnet regjeringen for dette, og importsmitten skjøt i været.

SMSer avisa har fått innsyn i, viser hvordan Norsk Industri presset på for at regjeringen skulle åpne opp for fritaket. Også dette reagerer byrådslederen i Oslo på.

- Alvorlig og bekymringsfullt, sier Johansen til TV2.

- Som frisoner

Johansen mener coronapandemien har vist hvor sårbare vi er for smitte fra andre land, og peker blant annet på skituristene som kom hjem fra ferie i alpene i starten av pandemien, nordmenn som kom tilbake fra utenlandsferie i sommer, og smitten som kom til Norge med pendlere og arbeidsinnvandrere i høst.

- Nasjonale helsemyndigheter har oppfordret til mest mulig testing, og jeg er mildt sagt forundret over at flyplasser og grenseoverganger nærmest er å betrakte som frisoner. Testing ved grensa er helt vanlig i mange andre land. I Oslo klarer vi å gjennomføre massetesting av hele skoler, det er klart myndighetene kan klare å teste alle som ankommer fra røde land, sier Johansen.

- Ikke egnet

Johansens gjentatte rop om grense-testing får imidlertid ikke gehør hos helseminister Bent Høie.

- Vi har ikke fått anbefalt at vi bør innføre obligatorisk testing på grensen av Helsedirektoratet. Det betyr ikke at dette ikke kan endre seg, men det er ikke noe vi vil innføre nå, sier Høie til Dagbladet.

SIER NEI: Helseminister Bent Høie sier smitten i Oslo ikke skyldes importsmitte, men at det er smitte i Oslo. Han vil ikke innføre obligatorisk grensetesting nå. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet
SIER NEI: Helseminister Bent Høie sier smitten i Oslo ikke skyldes importsmitte, men at det er smitte i Oslo. Han vil ikke innføre obligatorisk grensetesting nå. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet Vis mer

- Raymond Johansen er jo i den heldige situasjonen at han ikke har en flyplass i sin egen kommune, og poenget mitt er at han kan si dette i trygg forvissning om at det ikke er hans folk som skal flyttes fra å teste og spore innbyggerne i Oslo, til å teste og spore på flyplassen.

Ifølge Høie er det personell fra Ullensaker kommune som i tilfellet må gjøre denne jobben, ettersom Norges hovedflyplass er lokalisert i denne kommunen - ikke i Oslo.

- Ser bare problemer

Høie mener også det vil være feil å flytte testkapasitet fra steder helsemyndighetene vet det har effekt, til steder der det er stilt store spørsmålstegn ved om det har en effekt.

- Hadde det vært sånn at en test på flyplassen hadde avdekket alle de som er smitta, og det ikke hadde gått på bekostning av annet smittearbeid, så er det logisk tenking, sier Høie.

Helseministeren understreker også at en test på grensa bare vil gi et øyeblikksbilde, og frykter det kan føre til karantene-slurv dersom testen er negativ.

JULA: Helseminister Bent Høie måtte knuse drømmen om en normal julefeiring. Video: NTB Vis mer

Det er ikke Johansen enig i.

- Jeg opplever at helseministeren bare ser på problemene og ikke på løsningene. Alle som ankommer fra røde land bør teste seg. Det bør være obligatorisk, og jeg tror folk ville vært positivt innstilt til det. Dette går jo ikke på bekostning av karantenereglene, men øker sjansene for å fange opp smitte, sier han.

Han mener de reisende gjerne må testes både en og to ganger.

VIL TESTE ALLE: Byrådsleder Raymond Johansen mener det bør være obligatorisk for alle som ankommer Norge å ta en coronatest. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VIL TESTE ALLE: Byrådsleder Raymond Johansen mener det bør være obligatorisk for alle som ankommer Norge å ta en coronatest. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Ikke uendelig med kapasitet

Helseministeren er imidlertid klar på at det ikke er «uendelig med kapasitet» til å drive testing, sporing og isolering.

- Dette vet Johansen utmerket godt, fordi han har hatt store utfordringer med dette selv i sin egen kommune. Hovedforklaringen på smitten i Oslo er ikke importsmitte, men at det er smitte i Oslo, sier Høie.

-Jeg vil ikke spekulere i hvorfor Johansen fortsetter å ønske testing på flyplassene. Norge har, ved siden av Finland, de aller strengeste reglene i Europa når det gjelder å stoppe importsmitte.

Johansen mener imidlertid at Oslo har kapasitet til å ta noe av jobben med å teste personer på Gardermoen.

- I Oslo har vi den beste testkapasiteten i landet og mulighet til å teste 35 000 innbyggere hver uke. Vi har over 300 som arbeider med å spore smitte i Oslo. Det er ikke noe problem for oss å ta ansvar for teste og spore flere av dem som ankommer fra røde land, sier han.

- Kommer fra utlandet

Johansen sier også han aldri har hevdet at hovedforklaringen på smitte i Oslo er importsmitte.

- Poenget er at smitten stammer fra et sted, og det stedet er utlandet. Smitten har kommet til Oslo fra andre land, og har seinere spredt seg i byen vår. Når andre land har mer smitte enn Norge er det fornuftig med bedre testing av dem som ankommer fra disse landene.

Høie utelukker ikke at det kan bli aktuelt med testing på flyplassene på et seinere tidspunkt, men mener det er uaktuelt i dagens situasjon.

JUL: Bent Høie snakker om hva som er viktig å tenke på før årets julefeiring. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Med nye testmetoder og ny kunnskap, så kan vi vurdere det annerledes. Det er vi hele veien åpne for. Men vi må ikke tro at det vi nå har vært gjennom bare handler om importsmitte, for da bommer man på utfordringen, sier helseministeren.

Høie presiserer også at det allerede er tilbud om test på flyplassene og de store grenseovergangene. Testingen er imidlertid ikke obligatorisk.

I Folkehelseinstituttets nyeste rapport, publisert onsdag, kommer det fram at FHI mangler informasjon om både smitteland og smittesituasjon for 60 prosent av smittetilfellene i uke 48 og 49.

- Dataene vi har bør fortolkes i lys av dette. Der hvor informasjon er tilgjengelig, indikerer data at cirka 6 prosent ble smittet i utlandet, tilsvarende siste 4 uker (primært utenlandsfødte), og at mest vanlig antatt smittesituasjon er egen husstand, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer