<strong>REAGERER:</strong> Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal, her med sin klient i ankesaken for Eidsivating Lagmannsrett i overgrepssaken mot Rune Øygard. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
REAGERER: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal, her med sin klient i ankesaken for Eidsivating Lagmannsrett i overgrepssaken mot Rune Øygard. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Merkelig og betenkelig at de trykker noe sånt

Knallhard kritikk mot Klassekampen etter tekst som argumenterte for at overgrepsdømte Rune Øygard er offer for justismord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klassekampen har fått sterk kritikk etter at de lørdag publiserte et essay fra anarkisten og skribenten Syphilia Morgenstierne (egentlig navn Mari Toft), hvor hun argumenterte for at Rune Øygard er offer for justismord. Nå reagerer også jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

- Jeg synes det er svært merkelig og betenkelig at de trykker noe sånt, og stiller meg undrende og kritisk til det, sier Hjortdal til Dagbladet.

Dagbladets Andreas Wiese skrev tirsdag at Klassekampen skylder jenta og andre overgrepsofre en unnskyldning.

Torsdag skrev forfatter Jon Gangdal i Klassekampen at avisa bør komme med «en uforbeholden beklagelse både overfor jenta, hennes familie og alle andre overgrepsofre».

Vurderer PFU-klage Gangdal har skrevet bok om saken. Han mener publiseringen viser «særdeles slett redaksjonell dømmekraft» og mener avisa «løper en seksualforbryters ærend på bekostning av sakens offer og hennes familie».

Bistandsadvokat Hjortdal sier hun og jenta nå vurderer om de skal klage publiseringen inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

- Jeg gjør en vurdering nå sammen med min klient, sier Hjordal til Dagbladet.

Hun sier hun stiller seg undrende til hele teksten og publiseringen.

- Overgrepssofre har krav på å få fred. Når retten har sagt sitt, er saken avgjort, med mindre det er nye momenter som gjør at en må se saken i et nytt lys. Denne framstilling er bare et oppgulp fra tidlig i rettsprosessen og kommer ikke med noen nye momenter, sier bistandsadvokaten.

- Burde drøftet grundigere Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen sier han står inne for publiseringen.

- Men i ettertid ser vi at det er momenter i teksten som burde vært tatt ut og drøftet grundigere med Morgenstierne, sier Braanen til Dagbladet.

Braanen ønsker ikke å presisere hvilke momenter i teksten han sikter til. Han sier avisa ikke vurderer noen beklagelse.

<strong>REDAKTØR:</strong> Bjørgulv Braanen.
Foto: Berit Roald / Scanpix
REDAKTØR: Bjørgulv Braanen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Dette har vært en offentlig sak med to parter, der den ene har vunnet fram og har opinionen på sin side. At en artikkel i Klassekampen skal endre situasjonen for henne, har jeg store problemer med å forstå. Dette er del av løpende debatt i offentligheten og jeg synes det er fullstendig malplassert å beklage overfor en som vant så knusende i retten, sier Braanen.

- Vi kan ikke ha som prinsipp at vi ikke kan diskutere en sak der det har felt en dom. Det meste må kunne drøftes i et samfunn, ellers går det galt av sted.

- Motbydelig I Klassekampen-teksten skrev Toft blant annet om jenta at hun «ikke (var) kjent som den man kunne stole mest på» og at overgrepene «umulig kunne ha funnet sted». Toft ønsker ikke å svare på om hun kan dokumentere dette. Videre skriver hun «skulle Øygard-saken gi noen lærdom for ettertiden, kan det være at man ikke må oppheve behovet for grensesetting overfor tenåringer».

Dagbladets Andreas Wiese skrev tirsdag at Tofts argumentasjon er «motbydelig» og påpeker at det var Øygards forklaring som stadig endret seg og som retten ikke fant troverdig, ikke jentas.

«Tre domstoler er kommet til at det var ordføreren som trengte grensesetting. Det står Morgenstierne fritt å mene noe annet, men skal hun gis fire sider til å tenke høyt om saken, ville det hjulpet teksten om hun hadde noen argumenter å komme med», skriver Wiese.

Journalist Skjalg Fremo har for øvrig påpekt en rekke faktafeil i Tofts framstilling av Bjugn-saken i essayet (i Klassekampen, ikke lagt ut på nett, i likhet med de andre artiklene).

Ingen kommentar Mari Toft ønsker ikke å kommentere noe av kritikken i det hele tatt.

- Jeg har skrevet en artikkel, det er nok, sier hun til Dagbladet.

Øygard-saken:

• Rune Øygard, ordfører for Ap i Vågå kommune, ble 18. september 2011 anmeldt for omfattende overgrep mot ei mindreårig jente.

• Eks-ordføreren fra Vågå ble i Høyesterett i september 2013 endelig dømt til to år og tre måneder i fengsel for gjentatte seksuelle overgrep mot ei 14-15 år gammel jente.

• Øygard soner nå dommen. Han satt først på Ullersmo fengsel, men ble tidligere i år flyttet til Kroksrud avdeling, som har et lavere sikkerhetsnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer