KOMMENTARER

Skjebnemøter om innvandringspolitikk for Angela Merkel:

Merkels krig mot egne partnere

Angela Merkel står midt i sitt liv livs tøffeste politiske kamp.

HUND OG KATT: CSU-formann og innenriksminister Horst Seehofer ligger i åpen krig mot forbundskansler og CDU-leder Angela Merkel. Stadig flere observatører mener at koalisjonen er i ferd med å sprekke. Foto: Markus Schreiber/AP
HUND OG KATT: CSU-formann og innenriksminister Horst Seehofer ligger i åpen krig mot forbundskansler og CDU-leder Angela Merkel. Stadig flere observatører mener at koalisjonen er i ferd med å sprekke. Foto: Markus Schreiber/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Det er, selvsagt, de siste års flyktningstrøm som får koalisjonspartnerne fra Bayern til å gå helt i spinn. Delstaten skal om fire måneder velge ny landdag og, for første gang siden Forbundsrepublikken ble grunnlagt, ligger det konservative CSU an til å tape sitt reine flertall. Det høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland blir av meningsmålingsinsituttet Forsa spådd en tilslutning på 13 prosent.

Mangeårig ministerpresident og landsfader Horst Seehofer er fortsatt formann i det regionale CSU. Med etableringen av Merkels nye koalisjonsregjering, ble Seehofer hentet til Berlin som mektig innenriksminister. I denne posisjonen er det han som har ansvaret for beskyttelsen av landets grenser. Etter at han gjennom tre år har kritisert Angela Merkel heftig for måten hun sommeren 2015 åpnet grensene for en million flyktninger, truer han nå med å innføre en helt ny praksis – blant annet med omgående retur av asylsøkere som allerede er registrert i andre EU-land.

INNENRIKSMINISTEREN gjorde det for et par uker siden kjent at han har utarbeidet en hemmelig «masterplan» på 63 punkter, der det legges opp til rigorøs kontroll ved alle tyske grenseroverganger. Han vil etablere noe som kalles «service-sentra», der nyankomne flyktninger skal granskes før de formelt blir sluppet inn i landet. Og hvis det dreier seg om folk som allerede er blitt registrert, så vil Seehofer sende dem direkte i retur til det EU-landet som de først kom til.

Horst Seehofer hadde knapt rukket å avsløre planene sine, før Angela Merkel høyt og tydelig gjorde det klart at hun, som regjeringssjef, vil bruke sin makt til å stoppe dem. Om nødvendig, kommer hun til å gripe direkte inn. Det var i virkeligheten en klar trussel om å gi innenriksministerern sparken. Både i Merkels egen Kristeligdemokratiske union og i det bayerske søsterpartiet var reaksjonene voldsomme, og ordbruken ble etter hvert så rabiat at utenforstående måtte undre seg. Snakker koalisjonspartnere slik med hverandre?

FORBUNDSKANSLEREN insisterer på at flyktningproblemet må løses på EU-nivå. Om Tyskland nå velger en egen kurs og begynner å returnere folk til første mottaksland, vil det med sikkerhet ikke bli godt mottatt av de andre medlemsstatene. Merkel vet også at hun aldri i verden vil få med seg ungarere, slovakere, tsjekkere eller ungarere på prosjektet sitt. Ikke vil de ta imot og ikke vil de være med på å betale regninga. De regjeringssjefene som sist søndag dukket opp i Brussel for å diskutere saken, kom ikke fram til noen avtale – et resultat som etterpå fikk en smilende Merkel til å forsikre sitt eget hjemmepublikum om at hun «ser lyspunkter» og fortsatt tror det blir mulig å finne en felles europeisk løsning. Dette er hennes vanlige måte, nemlig å skyve problemene foran seg så lenge at de forsvinner – eller blir til vaskekte kriser. Men denne gangen har hun bare noen få dager på seg til å skru sammen løsninger på både nasjonalt plan og i EU. Får hun det ikke til, sprekker den tyske regjeringskoalisjonen og den europeiske unionen blir kastet ut i sin hittil dypeste krise.

Går koalisjonen i gulvet, så må det enten finnes nye partnere eller skrives ut nyvalg, som det påpekes i avisa die Welt. Og det er ikke på langt nær sikkert at neste kansler heter Angela Merkel.

PARTIFORMANN Alexander Gauland i Alternativ for Tyskland (AfD) kan overfor tv-stasjonen N-tv knapt legge skjul på sin fryd over kaoset: «Det absolutt beste ville være hvis Merkel forsvinner. Men jeg må tilstå at så lenge landets mest forhatte politiker blir sittende, så utgjør hun en slags livsforsikring for oss i AfD».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer