Merkels partner i Bayern erkjenner valgnederlaget

Dette er ikke en god dag for CSU, sier delstatsministeren i Bayern etter søndagens katastrofevalg for statsminister Angela Merkels alliansepartner.

VALGNEDERLAG: CSU-leder Horst Seehofer under en tale han holdt i München i midten av september. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
VALGNEDERLAG: CSU-leder Horst Seehofer under en tale han holdt i München i midten av september. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Valgresultatet viser at kristenkonservative CSU får 37,2 prosent av stemmene i delstatsvalget i Bayern. Det er en kraftig tilbakegang for partiet, som har styrt delstaten i over 70 år.

CSU er fortsatt klart størst i Bayern, men vil miste flertallet i delstatsforsamlingen, viser det endelige resultatet natt til mandag.

Også Merkels andre alliansepartner, sosialdemokratene i SPD, gjorde et katastrofevalg i Bayern. Partiet fikk 9,7 prosent stemmer, som er om lag halvparten av stemmene de fikk ved valget 2013. Så dårlig har ikke partiet gjort det i delstaten siden andre verdenskrig.

- Dette er selvfølgelig ikke en god dag for CSU, sa delstatsminister Markus Söder da valgresultatet ble kjent, og sier at partiet har akseptert det «smertefulle» resultatet med ydmykhet.

Det var imidlertid jubel i andre partier. De Grønne fikk 17,7 prosent oppslutning, som er nesten dobbelt så høyt som ved forrige valg. Også det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) gikk kraftig fram med en oppslutning på 10,2 prosent. Partiet har nå sikret seg en plass i delstatsforsamlingen for første gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer