Merkels plan som splitter Europa

Hvordan i alle dager skal vi stoppe flyktningene? Det er spørsmålet. Og Merkel mener hun har svaret.

KLOKKA TIKKER:  I forrige uke angrep en mobb en buss med asylsøkere i landsbyen Clausnitz i Tyskland. I dag kom svaret fra Merkels kontor:  Skammelig, kaldhjertet og feigt. Men i tillegg til at asylkrisa gir vind i seilene til Europas høyreekstreme, setter den også Merkels styre på prøve. Innen våren må EU finne ut hvordan de skal takle flyktningkrisa. Og medlemslandene er splittet. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
KLOKKA TIKKER: I forrige uke angrep en mobb en buss med asylsøkere i landsbyen Clausnitz i Tyskland. I dag kom svaret fra Merkels kontor: Skammelig, kaldhjertet og feigt. Men i tillegg til at asylkrisa gir vind i seilene til Europas høyreekstreme, setter den også Merkels styre på prøve. Innen våren må EU finne ut hvordan de skal takle flyktningkrisa. Og medlemslandene er splittet. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mor Tyskland har stått fremst i flyktningstormen og åpnet opp grensene for flyktningene. Det har kostet henne. I starten av februar gjorde Merkel sin dårligste måling siden 2011. Det stormer i partiet hennes CDU. Høyreekstremismen er på framvekst i Tyskland, asylsøkere har blitt angrepet. Europas asylsystem er i krise.

Derfor er det spesielt viktig for Merkel at flyktningstrømmen til Europa bremser opp.

Men løsningen hennes har splittet EU-landene i to. Og selv om båtsesongen nærmer seg, er forbundskansleren langt fra sitt mål.

En hestehandel EU inngikk en avtale med Tyrkia i november for å få dem til å holde igjen syrerne i Tyrkia. EU har lovet Tyrkia hele tre milliarder euro, visumfrihet for Tyrkere og å få i gang prosessen for et tyrkisk EU-medlemskap. Til gjengjeld skal Tyrkia patruljere kysten, gi arbeidstillatelse til syrere og holde dem i Tyrkia.

Løser det flyktningkrisa?

Nei, for ingenting er så enkelt, i alle fall ikke når 28 EU-land skal bli enige.

Dette er Merkels plan Merkels plan er som følger: At flyktningene blir i Tyrkia, men at Europa tar inn et visst antall hvert år. Disse skal fordeles mellom EU-landene. Ifølge Der Spiegel kan planen bli å fordele 200 000 til 300 000 personer mellom EU-landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer