Merkels plan som splitter Europa

Hvordan i alle dager skal vi stoppe flyktningene? Det er spørsmålet. Og Merkel mener hun har svaret.

KLOKKA TIKKER:  I forrige uke angrep en mobb en buss med asylsøkere i landsbyen Clausnitz i Tyskland. I dag kom svaret fra Merkels kontor:  Skammelig, kaldhjertet og feigt. Men i tillegg til at asylkrisa gir vind i seilene til Europas høyreekstreme, setter den også Merkels styre på prøve. Innen våren må EU finne ut hvordan de skal takle flyktningkrisa. Og medlemslandene er splittet. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
KLOKKA TIKKER: I forrige uke angrep en mobb en buss med asylsøkere i landsbyen Clausnitz i Tyskland. I dag kom svaret fra Merkels kontor: Skammelig, kaldhjertet og feigt. Men i tillegg til at asylkrisa gir vind i seilene til Europas høyreekstreme, setter den også Merkels styre på prøve. Innen våren må EU finne ut hvordan de skal takle flyktningkrisa. Og medlemslandene er splittet. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mor Tyskland har stått fremst i flyktningstormen og åpnet opp grensene for flyktningene. Det har kostet henne. I starten av februar gjorde Merkel sin dårligste måling siden 2011. Det stormer i partiet hennes CDU. Høyreekstremismen er på framvekst i Tyskland, asylsøkere har blitt angrepet. Europas asylsystem er i krise.

Derfor er det spesielt viktig for Merkel at flyktningstrømmen til Europa bremser opp.

Men løsningen hennes har splittet EU-landene i to. Og selv om båtsesongen nærmer seg, er forbundskansleren langt fra sitt mål.

En hestehandel EU inngikk en avtale med Tyrkia i november for å få dem til å holde igjen syrerne i Tyrkia. EU har lovet Tyrkia hele tre milliarder euro, visumfrihet for Tyrkere og å få i gang prosessen for et tyrkisk EU-medlemskap. Til gjengjeld skal Tyrkia patruljere kysten, gi arbeidstillatelse til syrere og holde dem i Tyrkia.

Løser det flyktningkrisa?

Nei, for ingenting er så enkelt, i alle fall ikke når 28 EU-land skal bli enige.

Dette er Merkels plan Merkels plan er som følger: At flyktningene blir i Tyrkia, men at Europa tar inn et visst antall hvert år. Disse skal fordeles mellom EU-landene. Ifølge Der Spiegel kan planen bli å fordele 200 000 til 300 000 personer mellom EU-landene.

Sist gang EU prøvde seg på noe liknende, endte det imidlertid med søksmål og gjennomføringen ble en fiasko. I fjor høst besluttet nemlig EU å refordele 120 000 asylsøkere fra Italia, Ungarn og Hellas til andre europeiske land. Men bare rundt 500 av de første 40 000 som skulle refordeles, har faktisk blitt flyttet.

Slovakia, Romania, Tsjekkia og Ungarn stemte imot en refordeling av flyktninger og Slovakia saksøkte EU.

Men refordeling er fortsatt det Merkel vil gå for, ifølge Der Spiegel. De skriver at Forbundskanslerens kontor har identifisert 13 land (av 28) som de mener kan være villige til å ta Tyrkia-flyktninger, deriblant Nederland og Sverige. Slovakia mener imidlertid at kvoter bare skaper mer migrasjon og Ungarn vil ikke ha noe med en Tyrkia-avtale å gjøre.

Ideen er at flyktningene skal være i Tyrkia og derfra søke om å være med på refordelingsprogrammet. I en ideell verden hadde det ikke kommet folk i båter over Middelhavet i tillegg. Men det gjør det.

I fjor kom det 853 650 personer over havet til Hellas. Og så langt i år har det kommet 83 591 personer. Det til tross for at Tyrkia har lovet å patruljere grensene bedre.

Hvis Tyrkia ikke stopper migranter og flyktninger fra å krysse havet, kan land som sier ja til kvoter, ende opp med mer enn de hadde planlagt.

Tyrkias soner En større utfordring for Merkel og Tyrkia ikke blir enig. Tyrkia vil ha sivile buffersoner nord i Syria, på grensa mot Tyrkia, hvor flyktninger kan være til krigen er ferdig. Det vil også skape en buffer mellom Tyrkia og områdene som nå kontrolleres av de kurdiske styrkene.

USA og Russland har sagt blankt nei til slike soner. For hvem skal beskytte flyktningene på bakken og hvordan skal du kunne håndheve en flyforbudssone? Merkel vil heller ikke ha slike soner.

Spørsmålet er hva vi ender opp med. Neste helg skal EU igjen ha et toppmøte med Tyrkia om flyktningkrisa. Klokka tikker og velgerne svikter. Og det vet Merkel.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer