Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Merkels regjering i hardt vær etter skandalelekkasje

Forlanger forklaring etter ministeravgang.

 MÅ FORKLARE:  Landbruksministeren i Angela Merkels koalisjonsregjeringen gikk denne uken av, etter det ble kjent at han har lekket informasjon fra en politietterforskning til en politikerkollega. Foto: Patrik Stollarz / AFP Photo / NTB Scanpix
MÅ FORKLARE: Landbruksministeren i Angela Merkels koalisjonsregjeringen gikk denne uken av, etter det ble kjent at han har lekket informasjon fra en politietterforskning til en politikerkollega. Foto: Patrik Stollarz / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilliten mellom partnerne i Angela Merkels ferske koalisjonsregjering har fått en knekk. Bakgrunnen er saken som fredag førte til at landbruksminister Hans-Peter Friedrich måtte gå av.

Lakk hemmelige opplysninger Friedrich fra konservative CSU fikk skarp kritikk etter at han lakk hemmelige opplysninger fra en politietterforskning mot en politikerkollega. I høst sa Friedrich fra til SPDs partileder Sigmar Gabriel da han fikk greie på at en av sosialdemokratenes parlamentarikere var under etterforskning for besittelse av overgrepsbilder av barn. Dette skjedde mens koalisjonen mellom partiene var i startfasen.

Da politiet senere ransaket hjemmet til SPD-politikeren som er mistenkt i saken, viste det seg at han allerede visste om etterforskningen.

- For stort press Friedrich, som selv mener han ikke har gjort noe galt, trakk seg fredag. Han sier at presset ble for stort til at han kunne bli sittende. Offentlig uttrykte statsminister Angela Merkel tillit til Friedrich og sa at hans avgang viste hvor hederlig han er.

Ifølge avisene Bild og Die Welt skal imidlertid Merkel ha ringt landbruksministeren, som fredag var på vei hjem til Bayern, med klar beskjed om at han måtte komme tilbake til Berlin og erklære sin avgang.

Forlanger opprydning CSU-ledelsen er lite fornøyd med det som har hendt. CSU-leder Horst Seehofer krever en forklaring fra SPD.

- Jeg forlanger at SPD rydder opp i motsigelsene denne helgen. Det er nødvendig å snakke om deres oppførsel og handlinger. Når noen bryter sitt løfte om fortrolighet, er det et stort problem, sa han til partikolleger.

SPDs partileder Gabriel, som er økonomiminister i Merkels regjering, har innrømmet å ha fortalt to andre partikolleger om etterforskningen. Hvis saken skader Gabriel eller tvinger ham til å gå av, kan Merkels regjering være i store vansker, skriver Reuters.

(NTB)


Hele Norges coronakart