Merkels viktigste reise

I morgen drar den tyske kansleren Angela Merkel til USA for å rydde opp i forholdet mellom de to landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Den forrige kansleren Gerhard Schröder har ikke gjort tysk utenrikspolitikk lett for sine etterkommere. Hans klare \'Nein\' til å delta i Irak-krigen gjorde at han vant valget i Tyskland i 2002, men holdt på å koste ham det tradisjonelt svært gode forholdet til USA.

Som så mange andre europeiske land nøt Tyskland godt av USAs Marshall-hjelp etter den andre verdenskrig, og det var amerikanerne som opprettet luftbroen som reddet innbyggerne i Berlin fra å sulte i hjel da russerne blokkerte den tyske hovedstaden i 1948/49 og nektet å slippe inn forsyninger.

Soldatinnsats i Golfregionen utelukket

Ifølge Spiegel er det også for den nye tyske regjeringen med konservative Merkel i spissen uaktuelt å sende tyske soldater til Golf-regionen.

Merkel har likevel en fredspipe å by på når hun møter Bush i Det hvite hus: Tyske tjenestemenn skal være med og utdanne irakiske politimenn i enda større grad enn tidligere.

I tillegg vil Merkel komme med lovnader om mer støtte fra Tyskland til utdannelse for ungdom i Irak gjennom FNs stiftelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer