Merkels viktigste reise

I morgen drar den tyske kansleren Angela Merkel til USA for å rydde opp i forholdet mellom de to landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den forrige kansleren Gerhard Schröder har ikke gjort tysk utenrikspolitikk lett for sine etterkommere. Hans klare \'Nein\' til å delta i Irak-krigen gjorde at han vant valget i Tyskland i 2002, men holdt på å koste ham det tradisjonelt svært gode forholdet til USA.

Som så mange andre europeiske land nøt Tyskland godt av USAs Marshall-hjelp etter den andre verdenskrig, og det var amerikanerne som opprettet luftbroen som reddet innbyggerne i Berlin fra å sulte i hjel da russerne blokkerte den tyske hovedstaden i 1948/49 og nektet å slippe inn forsyninger.

Soldatinnsats i Golfregionen utelukket

Ifølge Spiegel er det også for den nye tyske regjeringen med konservative Merkel i spissen uaktuelt å sende tyske soldater til Golf-regionen.

Merkel har likevel en fredspipe å by på når hun møter Bush i Det hvite hus: Tyske tjenestemenn skal være med og utdanne irakiske politimenn i enda større grad enn tidligere.

I tillegg vil Merkel komme med lovnader om mer støtte fra Tyskland til utdannelse for ungdom i Irak gjennom FNs stiftelser.

En viktig del av samtalene kommer til å dreie seg om kampen mot terrorisme, ifølge Spiegel.

Senatorer i USA har store forventinger før morgendagens møte.

FORSONINGSREISE: Merkel møter Bush for å styrke det skrantende forholdet mellom Tyskland og USA. Foto: AP
FORSONINGSREISE: Merkel møter Bush for å styrke det skrantende forholdet mellom Tyskland og USA. Foto: AP Vis mer

- Dette er en sjanse til å begynne på nytt, mener republikaneren Sam Brownback til DPA. - Vi har hatt problemer i de tysk-amerikanske forholdene, og jeg tror at vi kan åpne et nytt kapittel med henne, fortsetter han om Angela Merkel.

- Holder farlige mennesker borte

Det blir nok likevel ikke bare fryd og gammen når de to statslederne møtes. Denne helgen krevde Merkel at amerikanerne må stenge Guantanamo Bay. I denne fangeleiren holdes de som er blitt tatt til fange under krigen mot terrorisme. Etter Merkels uttalelser forsvarte Washington fangeleiren.

- Den holder svært farlige mennesker borte fra det siviliserte samfunnet, uttalte Sean McCormack, talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet ifølge Welt.

Fangeleiren i Guantanamo Bay har fått kritikk av Amnesty International for blant annet brudd på menneskerettighetene, tortur, uverdige forhold og mangel på en rettferdig rettssak.