Restriksjoner skaper splid

Merker stor endring: - Folk er aggressive

Med nye nedstengninger og et smittetrykk i verdensklasse, forbereder nederlendere seg på verste mulige scenario. - Jeg tror det vil bli mye, mye verre, sier norsk overlege ved Universitetssykehuset i Amsterdam.

SKAPER KAOS I GATENE: Nye nedstengninger og strenge restriksjoner har ført til store demonstrasjoner flere steder i Nederland den siste tiden. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB
SKAPER KAOS I GATENE: Nye nedstengninger og strenge restriksjoner har ført til store demonstrasjoner flere steder i Nederland den siste tiden. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

AMSTERDAM (Dagbladet): Smittetrykket i Nederland er nå blant verdens verste. Tallene går stadig oppover, noe som har ført til flere strenge restriksjoner for befolkningen.

- Viruset er overalt, sa statsminister Mark Rutte under en pressekonferanse fredag forrige uke.

Bare de to siste ukene har landet registrert 1285 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, mens Norge ligger på 475 tilfeller, ifølge tall fra Johns Hopkins-universitetet.

Sykehusene står nå ovenfor flere nye utfordringer og forbereder seg på verste mulige scenario - at de ikke skal ha nok sengeplasser til alle som blir alvorlig syke.

- Ja, jeg tror det kommer til å bli mye, mye verre fordi smittetallene fremdeles går opp, sier den norske overlegen Harald Thune Jørstad (41), kardiolog ved Universitetssykehuset i Amsterdam, til Dagbladet.

- Pilene i feil retning

Overlegen sier sykehuset fremdeles har ventelister fra forrige nedstengning, bestående av pasienter i risikogrupper som for eksempel venter på en ny hjerteklaff.

- Vi har jobbet 110 prosent for å bli kvitt disse ventelistene, men nå gå pilene i feil retning igjen, sier Thune Jørstad.

Overlegen fullførte medisinstudiene i Amsterdam og har jobbet som lege i Nederland de siste 15 åra. Han kjenner derfor godt til hvordan utviklingen har vært, både på sykehuset den siste tiden og gjennom den lange pandemien.

FRYKTER NY LOCKDOWN: Den norske overlegen Harald Thune Jørstad sier flere er redde for fulle intensivavdelinger i nær framtid. Foto: Privat.
FRYKTER NY LOCKDOWN: Den norske overlegen Harald Thune Jørstad sier flere er redde for fulle intensivavdelinger i nær framtid. Foto: Privat. Vis mer

- Reservekapasiteten hos de som jobber innenfor helsevesenet er blitt mye mer begrenset. Særlig for sykepleierne. De har jobbet beinhardt gjennom tidligere perioder og nå jobber de beinhardt igjen. Det er en grense for hvor mye man får til uten at det går utover egen helse.

De strenge tiltakene som ble innført lørdag forrige uke varer ei uke lenger enn det landets smittevernmyndigheter anbefalte i forkant.

Dagbladet snakker med kardiologen på telefonen, fordi legen har blitt bedt om å ta noen dager fri etter en lengre periode med intensiv jobbing. Men også fordi han skal være klar for den kommende tiden.

- Alle er veldig bekymret for hvordan denne vinteren vil gå, sier han til Dagbladet.

DEMONSTRERTE: Nederlandsk politi brukte vannkanoner mot koronademonstranter i Haag, melder AFP. Vis mer

QR-kode skaper sinne

25. september innførte regjeringen påbud om vaksinepass. En QR-kode viser om du er vaksinert, har gjennomgått corona eller nylig har tatt en negativ coronatest. Denne må man nå vise fram for å komme inn på restauranter, kafeer eller barer.

Fra lørdag forrige uke får ingen ha mer enn fire personer på besøk hjemme, ikke-essensielle butikker må stenge klokka 18.00 og restauranter og kafeer klokka 20.00.

Landslaget til Norge måtte også spille for tomme tribuner i kampen mot Nederland, siden det ikke lenger er lov med tilskuere på sportsarrangementer.

Overlegen sier de nye tiltakene har ført til store reaksjoner.

- Jeg har hatt sinte og aggressive pasienter. Fordi de har valgt å ikke vaksinere seg, så føler de at livene blir veldig begrenset av tiltakene, sier Thune Jørstad.

Kardiologen sier flere ønsker å komme tilbake til sitt vanlige liv og at de derfor uttrykker fortvilelse over den delen av befolkningen som ikke har vaksinert seg. Det store smittetrykket dette fører med seg, fører til begrensninger for hele befolkningen, og de fortvilte reaksjonene på tiltakene er nytt sammenliknet med situasjonen i fjor.

- Jeg har ikke opplevd et like stort sinne mot helsepersonell som det jeg gjør nå. For ett år siden var det mye mer solidaritet blant folket og alle ville hjelpe hverandre med å komme gjennom dette her sammen, sier overlegen.

- Fulle sykehus

Fra å ha et relativt stabilt smittetrykk over sommeren, forbereder sykehuset til Thune Jørstad seg nå på en ny mulig bølge framover.

- Dersom vi hadde visst hva de aller beste måtene var for å stoppe dette på, bortsett fra 100 prosent vaksinasjonsgrad, som vi dessverre ikke har oppnådd her, så hadde vi visst hva vi skulle gjøre. Men det er veldig vanskelig å finne den rette balansen i alle de andre tiltakene, sier kardiologen.

Han tror ikke den nåværende nedstengningen vil ha stor effekt på smitteutviklingen i nær framtid. Dersom man setter inn tre uker med nedstengning, så vil det, ifølge overlegen, ta nesten fire uker for å kunne evaluere hvordan effekten har vært.

Derfor tror han landet har en vanskelig vinter i vente. Det han mener alle er redde for, er at intensivavdelingene blir fulle og at det innføres portforbud, slik som i fjor vinter.

- Noen sykehus i landet, for eksempel i sør, er allerede fulle og har måttet avlyse planlagte operasjoner. De kan ikke ta imot flere pasienter med corona, for da vil de ikke ha tid til andre. Det er allerede tøft, sier Thune Jørstad.

Denne uka har legene på sykehuset fått beskjed om å avlyse alle fysiske avtaler. I tillegg må alle ansatte bruke munnbind igjen.

Overlegen beskriver et økende trykk, med lengre og travlere vakter:

- Vi har ikke den reserven som man normalt har på sykehus, for alle andre avdelinger har det like travelt.

TIMEVIS I KØ: Besøkende og ansatte i Shanghai Disneyland måtte søndag stå mange timer i kø for å teste seg for coronaviruset. Ingen fikk forlate parken før testene var gjennomført. Foto: Chinatopix / AP Vis mer

- Har jobbet «nonstop»

Det neste steget blir likevel å måtte låne personell fra andre avdelinger, for å oppbemanne kapasiteten på intensiven.

Selv om helsesektoren har vært igjennom flere bølger, er det én ting som bekymrer overlegen.

- Sykepleiere og leger som har jobbet «non stop» gjennom hele denne perioden, begynner å bli slitne. For mange føles det meningsløst at de nå skal inn i en ny runde og det er et større problem enn det vi hadde for halvannet år siden, sier Thune Jørstad.

En av dem som virkelig har fått merke det store arbeidspresset på kroppen, er nederlandske Bernard Jansen (29), urologisk kirurg ved Universitetssykehuset i Amsterdam.

Etter en lang dag på jobben ønsker kirurgen Dagbladet velkommen inn i stua på flytende norsk. I østre delen av Amsterdam bor han nemlig sammen med sin norske kjæreste Kristin Stensland (29).

FRAMTIDSPLANER: Paret har snakket om å kanskje flytte til Norge en gang i framtida. Foto: Jeanette N. Vik
FRAMTIDSPLANER: Paret har snakket om å kanskje flytte til Norge en gang i framtida. Foto: Jeanette N. Vik Vis mer

Jobbet 20 dager i strekk

Tallet på coronainnleggelsene i Nederland er ikke like rekordhøye som antall smittede. Derfor har kirurgen fullt opp med alle pasientene som tidligere har fått avlyst og utsatt operasjoner under tidligere bølger.

- Den forrige bølgen var tyngre, fordi det var farligere siden ingen var vaksinerte. Likevel så er vi i en dårlig situasjon akkurat nå, sier Jansen.

Dersom innleggelsene øker igjen, vil de fleste ressurser bli sendt for å jobbe med covid-pasienter, noe som igjen vil føre til endringer og avlysninger for operasjonssalene og legene som jobber der.

Under den første nedstengningen jobbet også Jansen med coronapasientene, ikke så mye med selve behandlingen, men med førstehjelp og på intensiven.

- Jeg husker at jeg så på jobbskjemaet mitt og oppdaget 20 dager jobbing i strekk og bare en dag pause, og så ti dager til med jobb og en dag fri. Etterfulgt av 14 dagers jobb med en dag pause, sier legen.

Samboeren bryter inn:

- Og han klagde aldri. Det var veldig imponerende, sier Stensland.

- Utfordrende tid

Frykten for å ta med smitte hjem, for så å smitte andre, førte til at paret var mye hjemme alene under den første nedstengningen.

- Det var en veldig utfordrende tid og vi håper virkelig at det samme ikke skjer igjen, sier hun.

- Jeg har lest at 40 til 50 prosent av sykehusene i Nederland ikke har mulighet til gjøre alle de operasjonene som de ønsker å gjøre. Det er ille, sier kirurgen.

Inntil videre gjelder det ikke sykehuset hvor Jansen jobber, noe har tror kan endre seg i tråd med antall innleggelser.

- Det som er interessant er at selv med en høy vaksinasjonsandel, så bor mennesker så tett i Nederland, noe som fører til at viruset likevel får spredd seg.

- Hvordan tror du den neste tiden blir?

- Det er ingen som vet, noe som er ganske frustrerende. Statsministeren sa i begynnelsen av pandemien at vi må ta 100 prosent av avgjørelsene med å bare 50 prosent av svarene, noe jeg synes stemmer bra, sier Jansen.

Nærme en tredje dose

Over 72 prosent av landets 17 millioner innbyggerne er nå fullvaksinert. Til sammenlikning er rundt 70 prosent fullvaksinert i Norge.

Legen tror vaksiner er veien videre, og sier helsepersonell i Nederland snart får en tredje dose.

- Viruset vil nok komme tilbake flere ganger. Jeg tror vi vil få nye utbrudd i ny og ned. Derfor er det viktig at folk vaksinerer seg, sier han.

Inntil videre merker paret lite til den siste nedstengningen sammenliknet med portforbudet sist år, men de tror ikke at restriksjonene bare vil vare ut de to neste ukene.

- Inntil videre er ting normalt for min del, men sykehusene ruster opp igjen nå, så det kan endre seg raskt, sier kirurgen.

Noe kjæresten ikke håper skjer helt med det første.

- Jeg ser ikke fram mot en ny periode med så mye alenetid, men å få mulighet til å jobbe som lege i en pandemi er en unik opplevelse og det støtter jeg virkelig. Vi skal alltids klare oss, sier Stensland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer