Merket med tusj

For fire dager siden hadde disse afghanske ungguttene hvert sitt tall på hendene. Tusjmerket fikk de av politiet da de kom som flyktninger til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Folkehjelp er opprørt:

- En begynner å tenke på andre verdenskrig, og tatovering av folk man skal skille ut, sier rådgiver Karin Bull i Norsk Folkehjelp.

For noen dager siden oppdaget nattevaktene på Folkehjelpas transittmottak på Lysaker at ni nyankomne flyktninger var merket med vannfast tusj på hendene. Merkene hadde de ni flyktningene fått på Halden politistasjon da de kom til Norge.

«Bøling»

- Nattevaktene tok kontakt med politikammeret og fikk forklart: «Vi pleier å gjøre det for å skille bølingen,» skriver Bull i et brev til Utlendingsdirektoratet.

- Vi syntes det var så graverende at vi rapporterte det til UDI, forklarer Bull.

Politimester i Østfold Otto Stærk bekrefter at de har merket flyktninger med tusj ved noen anledninger.

- Det har skjedd når det er kommet mange asylsøkere på en gang, og før vi har fått tolk og identifikasjonspapirer på plass. Bagasjen er blitt merket med et nummer, og så har hånda fått samme nummer. Det er praktiske grunner til at vi har innrettet oss slik, sier Stærk.

Han sier at han er litt overrasket over at dette vekker reaksjoner, og kjenner ikke til at asylsøkerne har reagert negativt.

- Jeg har fått høre at andre har trukket andre ting inn i dette. Så lenge noen føler at det er ubehagelig, tar vi konsekvensen av det, sier Stærk.

Han sier at politiet nå vil slutte med tusjmerkingen.

- Stemmer det at dere har kalt asylsøkerne en bøling?

- Det er ikke Østfold-politiets holdning at asylsøkere er en bøling. Vi tar imot dem etter de instrukser vi har fått. Men er det blitt sagt, så er det uheldig, sier Stærk.

- Som dyr

Stortingsrepresentant og justispolitiker Knut Storberget (Ap) har liten forståelse for politiets begrunnelse.

- Det er en uegnet måte å fare fram på når vi skal klassifisere folk slik, og merke dem som dyr, sier Storberget.

Han beskriver praksisen som utrolig og helt uakseptabel.

- Jeg synes nok dette begynner å bli litt typisk. Jeg har fått flere rapporter om at politiet behandler asylsøkere som om de allerede var kriminelle, sier Storberget.

FIKK TUSJMERKE: Disse afghanske guttene på 16 og 17 år kom alene til Norge for få dager siden. De husker godt at de fikk hvert sitt nummer på hendene. Nå er det vasket bort.