REDDNINGSMANN OG -KVINNE: I  dag møtes Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, til samtaler i Paris. I dag må de ble enige om hvordan takle krista i Eurosonoen. Foto:  EPA/IAN LANGSDON
REDDNINGSMANN OG -KVINNE: I dag møtes Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, til samtaler i Paris. I dag må de ble enige om hvordan takle krista i Eurosonoen. Foto: EPA/IAN LANGSDONVis mer

«Merkozy» møtes i dag for å redde Europa

Klarer de det, blir det flere nære klemmer i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens øyne rettes nå mot Angela Merkel og Nicolas Sarkozy, eller «Merkozy» som de nå blir omtalt som i mediene.

- Sammen skal vi fremme forslag som redder Europas fremtid, sa Frankrikes president, Nicolas Sarkozy forrige uke.  

I dag møter han igjen Tysklands forbundskansler, til et lunsjmøte i Paris.

Denne gangen må de diskutere seg fram til et felles ståsted for å kunne takle den tiltakende krisen i EU-samarbeidet. På fredag skal den tysk-franske slagplanen legges frem for EU-lederne i Brussel - som anses for å være siste sjanse for å unngå et sammenbrudd i euroen.

- Denne uka står den stabile euroens framtid og muligheten for økonomisk oppgang i Europa på spill, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn.

- Ser mer av Angela enn kona Forholdet mellom «Merkozy» har tidvis vært kjølig, men etter titalls toppmøter og krisesamlinger, har de blitt hverandres nærmeste allierte:

- De ringer hverandre hele tiden. Enhver viktig avgjørelse luftes med den andre før det godkjennes, sier kilder ved det franske presidentpalasset, til Telegraph.  

- Jeg tilbringer mer tid med Angela enn med min kone, har Sarkozy sagt på fleip etter et toppmøte. 

Uenige Men det er langt fra enighet mellom Merkel og Sarkozy. Tyskland ønsker en traktatendring som skal føre til større budsjettdisiplin i de 17 eurolandene.

- Vi trenger disiplin i budsjettene og en effektiv krisehåndteringsmekanisme. Derfor trenger vi å endre traktatene eller lage nye, sier Merkel.

Men mens Merkel vil ha mer makt til EU-kommisjonen, ønsker Frankrike at medlemslandene skal ha siste ord.

Merkel ønsker seg et mer føderalt EU-system, men Sarkozy er bare fem måneder unna et presidentvalg - hvor han blir anklaget av sine motparter for å overgi landets suverenitet til EU. 
  Motstand For det andre kommer det sterke advarsler fra de andre EU-landene om å presse fram en traktatendring. Motstanden er størst i Nederland, Irland og Storbritannia. Men britenes statsminister David Cameron har sagt at han ikke vil motsette seg en endring som kun påvirker eurolandene.

Dersom EU-lederne kan enes politisk om traktmessige endringer som fører til større integrasjon i eurosonen, kan dette bane veien for en mer aktiv rolle for Den europeiske sentralbanken (ECB) i arbeidet med å få kontroll med gjelden i Italia, Spania og Hellas, skriver NTB.

Heller ikke på tysk hjemmebane får Merkel bred støtte: 60 prosent av tyskerne synes at euroen er en dårlig idé, viser en ny meningsmåling. I målingen fra TNS Emnid sier 85 prosent av de 1000 deltakerne at de tror euroen har bidratt til å drive prisene i været. Tre firedeler mener også at Tysklands gamle valuta, den tyske marken, var mer solid og stabil i forhold til andre valutaer enn euroen