Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meslingutbrudd i bibelbeltet i Nederland

Ti smittet i byen som «ikke anser vaksinasjon som tillatt».

<b>MESLINGER:</b> Sykdommen er ekstremt smittsom og kan være dødelig. Foto: NTB Scanpix
MESLINGER: Sykdommen er ekstremt smittsom og kan være dødelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni barn og en voksen er smittet av meslinger i småbyen Urk i det såkalte bibelbeltet i Nederland.

Helsemyndighetene følger aktivt med på situasjonen og vurderer om det er grunnlag for å vaksinere eller dele ut antistoffer til folk som har vært i kontakt med de ti smittede.

Utbredelsen av meslingvaksinering i Urk er blant de laveste nivåene i hele landet. 61,1 prosent av innbyggerne i fiskelandsbyen er vaksinert mot meslinger. På landsbasis er meslingvaksinedekningen i gjennomsnitt på 92,9 prosent, ifølge Nederlands folkehelseinstitutt.

I lokalsamfunnet i Urk mener folk at liv og død ligger i Guds hender, og derfor anser de ikke vaksinasjon som tillatt, skriver avisen De Telegraaf.

FLOKKIMMUNITET: 90-95 prosent av befolkningen må ha meslingvaksine for at den smittsomme sykdommen ikke skal ramme barn og mennesker som ikke kan vaksineres, ifølge Oxford-universitetets vaksineavdeling. Denne gutten får meslingvaksine i Rotterdam i 2008. Foto: Robin Utrecht / AFP / NTB Scanpix
FLOKKIMMUNITET: 90-95 prosent av befolkningen må ha meslingvaksine for at den smittsomme sykdommen ikke skal ramme barn og mennesker som ikke kan vaksineres, ifølge Oxford-universitetets vaksineavdeling. Denne gutten får meslingvaksine i Rotterdam i 2008. Foto: Robin Utrecht / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Urk blir regnet for å være det mest gudfryktige stedet i det såkalte bibelbeltet, et protestantisk område som går fra Zeeland sørvest i Nederland og gjennom den nordvestlige delen av landet. 94 prosent av de rundt 20.000 innbyggerne i Urk går regelmessig i kirken. På landsbasis gjør én av seks det samme, ifølge Nederlands statistiske sentralbyrå.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som i verste fall kan føre til døden. Sykdommen var inntil nylig nærmest utryddet i vestlige land, takket være god vaksinedekning. Men de siste årene har antall utbrudd begynt å øke, samtidig som stadig flere har blitt skeptisk til vaksinering.

FN advarte i april mot global oppblomstring av meslinger. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var økningen i fjor på 300 prosent på verdensbasis.

(NTB)

FINNES INGEN KUR: Michaela Knaaka fikk meslinger da hun var fire måneder gammel og utviklet den dødelige sykdommen subakutt skleroserende panencefalitt (SSPE). I dag befinner hun seg i en vegetativ tilstand. Video: BVJK / Kinderaerzte im Netz Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!