Sverige og Finland vil inn i Nato

- Mest alvorlig siden 2. verdenskrig

Fram til at Sverige og Finland faktisk blir Nato-medlemmer, står Vesten i sin mest alvorlige sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig. Så blir alt meget bedre, ifølge militære eksperter.

ANSPENT: Finland og Sverige vil inn i Nato, noe russerne ikke liker. Det skaper spenning i nord. Her er grensepostene til Finland (blå og hvit), Norge (gul og svart) og Russland (rød og grønn) - utenfor flyplassen i Kirkenes. Foto: Reuters / NTB
ANSPENT: Finland og Sverige vil inn i Nato, noe russerne ikke liker. Det skaper spenning i nord. Her er grensepostene til Finland (blå og hvit), Norge (gul og svart) og Russland (rød og grønn) - utenfor flyplassen i Kirkenes. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tre måneder siden trodde svært få at Sverige og Finland ville bli medlemmer i Nato. Men Russlands angrepskrig mot Ukraina har snudd verden på hodet, og Sverige og Finland søker seg nå inn i Nato. Inntil videre truer Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan med å blokkere medlemskapet.

- Det er likevel helt usannsynlig at Nato-prosessen stopper. Den kan forsinkes eller utsettes fordi Tyrkia ønsker å oppnå politiske mål, men det er jo en annen sak, sier Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant i Forsvaret.

Vil kjøpe våpen

Men inntil de 30 Nato-landene enstemmig blir enige om å innlemme Sverige og Finland i Nato, vil situasjonen være mer spent.

- Vesten står i den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen vi har hatt siden andre verdenskrig. Men utvidelsen av Nato er et av viktige grep som gjøres nå. Ingen Nato-land vil gå med på at Tyrkia stopper den påstartede prosessen, sier Karlsen.

Det er langt fra første gang at Tyrkia og president Erdogan bruker vanskelige og spente situasjoner til egen vinning. Under flyktningkrisa i 2015-16 inngikk EU og Tyrkia en avtale der Tyrkia gikk med på å stanse flyktningene før de satte seg i båter mot Europa - men en betydelig økonomisk pakke fra EU. Nå presser han svenskene for deres støtte til kurdiske partier i Sverige - og tyrkerne prøver å presse gjennom at de igjen kan kjøpe våpen fra Sverige og Finland - og USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer