Mest år 2000-trøbbel med gamle PC'er

Bedrifter og etater med fire-fem år gammelt datautstyr står trolig svakt overfor leverandøren når de krever hjelp og løsninger på år 2000-problemer. Virksomheter med utstyr som er mindre enn et par år gammelt kan kreve løsninger fra leverandøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette hevder leder Tor Alfheim i referansegruppen for Aksjon 2000. Nærings- og handelsdepartementet presenterte torsdag aksjonen som skal få alle it-brukere til å ta tak i 2000-problemet.

- Det avgjørende vil være om problemet var kjent da datasystemet ble anskaffet, sier Alfheim.

2000-problemet dreier seg om årstall i dataprogrammer og databrikker som bruker datoer i styrings- og kontrollfunksjoner. Dataminne var tidligere en kostbar ressurs. Derfor ble årstall skrevet med bare to sifre for å spare plass. Logikken i systemene bygger på at årstallet er en tallverdi som alltid øker, noe som fungerer bra inntil 1. januar 2000. Denne datoen vil av datasystemene bli tolket som 01.01.00, og da oppstår problemene fordi 00 er mindre enn 99.

- Vårt viktigste budskap er: Start nå! sier prosjektleder Geir Jacobsen i Aksjon 2000, som skal satse på informasjon, opplæringstiltak og rapportering om godt år 2000-årbeid. Aksjonen er særlig rettet inn mot kommuner og mindre bedrifter.

(NTB)