Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mest av alt elsket han døtrene sine»

Familievennen Anne Hege Simonsen om Carsten Thomassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Hege Simonsen møtte den unge redaktøren fra Natur og Samfunn i felles interesse for utenriksmagasinet X tidlig på 90-tallet. I 1992 skrapte de sammen penger til en måneds reportasjetur til Chile.

- Carsten var så uforskammet flink til å være så ung. Han intervjuet politiske fanger i fengselet i Santiago og norske fiskeoppdrettere med like stor innsikt. Jeg var fire år eldre, men oppdaget raskt at jeg hadde mye å lære av ham. Slik har det vært siden. Carsten var en sånn person man alltid kan ringe hvis man står fast på noe, og vite at han hadde svar, og at det stemte.

Som så mange av hans venner har hun problemer med å fatte at akkurat Carsten ble rammet av terroren i Afghanistan.

- Han var alltid så forsiktig, så godt forberedt. Aldri dumdristig. Han skulle jo bare på en todagers snartur til Kabul. Vi skulle møtes til vennemiddag seinere i uka. Vi forstår ikke at han er borte. Vi forstår det ikke.

En banebryter

Anne Hege Simonsen er ekspert på utenriksjournalistikk. Som førstelektor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo skriver hun pressehistorie om hvordan verden utenfor vesten dekkes av mediene. Hun visste fra første stund at kompisen kom til å bli god.

- Carstens klare hjerne og brennende hjerte har gjort ham til en banebryter i norsk utenriksjournalistikk. Han kombinerer kunnskap, oversikt og analyse med en særegen evne til å få fram enkeltmenneskers historier i konfliktområdene. Slik har han bidratt til økt forståelse. Og til å plassere norsk politikk i en internasjonal sammenheng. At han har nådd fram til mange, viser de flere hundre hilsningene i kondolanseprotokollen på Dagbladet-nettet, sier Simonsen.

Hun forteller at pressekolleger karakteriser Carsten som en av Norges absolutt beste politiske reportere.

image: «Mest av alt elsket han døtrene sine»

Aldri makelig

- For meg er han først og fremst foregangsmannen for den transnasjonale journalistikken. Sammenslåingen av utenriksavdelingen og politisk avdeling i Dagbladet høstet mye kritikk. Carsten tok utfordringen på strak arm og knyttet den politiske journalistikken sterkere sammen med utenrikspolitikken.

Noen reportere blir blaserte og sedate etter å ha opplevd mye i sitt journalistiske liv. Carsten ble aldri makelig. Han sluttet aldri å strekke seg og gikk løs på nye utfordringer med krum hals. Han var aldri redd for det som var vanskelig, sier hun.

Den viktige nyheten

Anne Hege Simonsen husker godt den dagen Carsten fortalte at han hadde funnet kvinnen i sitt liv.

- Han hadde vært i Cape Town og blitt ranet. Han sa det i en bisetning. Den viktige nyheten var at han hadde blitt kjæreste med Ellen Hofsvang. Som han hadde blitt kjent med i Natur og Ungdom, som delte hans interesser for miljøet og verden utenfor Norge.

To rause mennesker valgte hverandre og trakk til seg en vennekrets som fikk nyte godt av sjenerøsiteten deres.

- Bjørn og jeg kunne komme på middag tidlig en søndag, der Carsten sto bak grytene, han likte å lage mat, og var flink til det. Ungene løp rundt, så dukket naboene opp, flere barn, mer vin, heftige politiske diskusjoner oppsto, og plutselig var klokka to på natta, uten at noen skjønte hvor tida ble av. Carsten var flink til å se folk, og til å ivareta dem, forteller Anne Hege.

image: «Mest av alt elsket han døtrene sine»

Døtrene

- Men mest av alt var Carsten opptatt av døtrene sine, som han elsket over alt på jord, som han tilbrakte all tid han kunne med, og som han fulgte tett, i barnehagen, på skolen, på svømming og dans.

På somrene ferierte vennene på Korsika, som Carsten og familien alltid vendte tilbake til.

- Jeg har bildene på netthinna. Carsten badende i bølgene på Korsika med Aurora (9) og Eiril (4). Jeg kan ikke helt se for meg Korsika uten Carsten i upussede spasersko på fottur i fjellene, uten langbordene med Carsten i humørfylt passiar med ferievennene under den korsikanske nattehimmelen.

VENN AV FAMILIEN: Anne Hege Simonsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media