- Mest behagelig å dømme Kjuus

Jurist og sekretær i ytringsfrihetskommisjonen, Ørnulf Røhnebæk, tror Høyesterett velger å opprettholde rasist-dommen mot Jack Erik Kjuus blant annet av hensyn til Norges internasjonale rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Norge er fra internasjonalt hold kritisert for å ha en sovende rasismeparagraf. Det er problematisk for den norske stat.

For Norge er det mest behagelig at Kjuus dømmes. Dette vil kunne ha en betydning for Høyesteretts avgjørelse i Kjuus-saken, sier Røhnebæk, som understreker at han uttaler seg som privatperson og ikke på vegne av ytringsfrihetskommisjonen:

- Innad i kommisjonen spriker nok meningene om denne saken like sterkt som blant dommerne i Høyesterett.

Skuffet

I tre dager har Røhnebæk fulgt forhandlingene i Høyesterett. Da retten tok ankesaken opp til doms i går, var Røhnebæk skuffet.

- Jeg hadde ventet meg en bred drøfting av begrunnelsene for ytringsfriheten, ytringsfrihetens plass i det norske samfunn. Den uteble. Partene snakket mer om sakens prinsipielle betydning på forhånd enn de gjorde i retten, sier Røhnebæk, og fremholder:

- Etter min vurdering gjorde verken forsvaret eller aktoratet jobben lettere for Høyesterett. Partenes dokumentasjon imponerte meg ikke. Her må retten i stor grad gjøre jobben selv, mener Røhnebæk, som tror på dissens, men flertall for domfellelse av flere grunner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer