Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mest behagelig å dømme Kjuus

Jurist og sekretær i ytringsfrihetskommisjonen, Ørnulf Røhnebæk, tror Høyesterett velger å opprettholde rasist-dommen mot Jack Erik Kjuus blant annet av hensyn til Norges internasjonale rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge er fra internasjonalt hold kritisert for å ha en sovende rasismeparagraf. Det er problematisk for den norske stat.

For Norge er det mest behagelig at Kjuus dømmes. Dette vil kunne ha en betydning for Høyesteretts avgjørelse i Kjuus-saken, sier Røhnebæk, som understreker at han uttaler seg som privatperson og ikke på vegne av ytringsfrihetskommisjonen:

- Innad i kommisjonen spriker nok meningene om denne saken like sterkt som blant dommerne i Høyesterett.

Skuffet

I tre dager har Røhnebæk fulgt forhandlingene i Høyesterett. Da retten tok ankesaken opp til doms i går, var Røhnebæk skuffet.

- Jeg hadde ventet meg en bred drøfting av begrunnelsene for ytringsfriheten, ytringsfrihetens plass i det norske samfunn. Den uteble. Partene snakket mer om sakens prinsipielle betydning på forhånd enn de gjorde i retten, sier Røhnebæk, og fremholder:

- Etter min vurdering gjorde verken forsvaret eller aktoratet jobben lettere for Høyesterett. Partenes dokumentasjon imponerte meg ikke. Her må retten i stor grad gjøre jobben selv, mener Røhnebæk, som tror på dissens, men flertall for domfellelse av flere grunner.

Dommernes verdisyn

- Denne saken kan ikke løses på bakgrunn av logikk og rettskilder alene. Dette åpner for at dommerne i større grad vil slippe til egne grunnholdninger og samfunnssyn, sier Røhnebæk, og konkluderer:

- Det i sin tur øker muligheten for at flertallet heller velger å være «anstendig» og opprettholde byrettens dom enn å være prinsipiell.
Selv hadde Røhnebæk sett at Kjuus frifinnes.

- Ved å slippe til sosialt uakseptable holdninger tvinges vi til å argumentere og ta en debatt. Videre gir det folk en mulighet til å se hva ekstreme grupper faktisk står for. Sånn sett har Kjuus gjort kampen mot rasisme en stor tjeneste ved detaljert å fortelle hvor mye blod og tårer som må renne for å skape et etnisk rent Norge. Slik har han vist oss sannheten bak slagord som «Norge for nordmenn», sier Røhnebæk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!