- Mest dramatiske sikkerhets-situasjon siden murens fall

Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen og Erna Solberg foran ett av Natos viktigste toppmøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Dette er den alvorligste sikkerhetspolitiske situasjonen vi har hatt i Europa etter murens fall. Russland har ikke bare annektert en del av Ukraina, men bidrar også til destabilisering i Øst-Ukraina, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Hun sier Russland har meldt seg ut av det internasjonale sikkerhetsarbeidet. Russlands framferd blir et hovedtema på det kommende Nato-møtet i Wales i september.

- Da kommer forholdet til Russland til å stå sentralt. De har oppført seg helt uakseptabelt, og det er viktig at vi reagerer, sier Solberg.

Dramatisk Solberg og Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen holdt en felles pressekonferanse i Arendal, etter et møte der de drøftet det kommende Nato-toppmøtet i Wales.

Nato-sjefen karakteriserte møtet som et av de viktigste i Natos historie. Bakgrunnen er ikke minst den alvorlige situasjonen i Europa etter Russlands invasjon i Ukraina.

- Vi står i en helt ny sikkerhetssituasjon i Europa. Med Russlands invasjon i Ukraina er den sikkkeretspolitiske situasjonen dramatisk endret for første gang etter andre verdenskrig.

Må tilpasse oss - En makt har tatt territorium fra en annen. Det må Nato forholde seg til. Det er en situasjon vi er nødt til å tilpasse oss.
Det er med stor beklagelse at jeg har fulgt Russlands adferd. Et samarbeid mellom Nato og Russland burde være hjørnesteinen i euroatlantisk sikkerhet.

- Vi har etter den kalde krigen brukt tid på å bygge opp et partnerskap med Russland. Desto mer skuffende er det at Russland ikke oppfatter oss som partner, men som en motstander. Det er beklagelig, men det må vi forholde oss til. Dette vil prege toppmøtet i Wales, sa Fogh Rasmussen.

Han sa at Nato må styrke sitt kollektive forsvar i øst gjennom en mer synlig Nato-tilstedeværelse.

- Vi må også forberede oss på å handle raskt hvis det blir nødvendig å forsvare våre medlemmer. Det handler videre om flere militære øvelser tilpasset den nye sikkerhetspolitiske situasjonen, sa Fogh Rasmussen.

Økte forsvarsbudsjetter En nødvendig følge av et økt nærvær og flere øvelser er økte investeringer, understreket Natos avtroppende sjef. Et sentralt tema på toppmøtet og for Natos neste sjef er å sikre at forsvarsbudsjettene i medlemslandene økes.

- Jeg håper Nato-toppmøtet vil sikre enighet om å øke investerene i forsvar og sikkerhet. Vi kan ikke ta vår sikkerhet for gitt. Derfor må vi investere. Usikkerhet kan bli dyrere. Blir ett av de viktigste toppmøtene i Natos historie.

Angrep på Nato? På spørsmål om hvordan Nato vil forholde seg dersom Russland går inn i flere land, svarte Fogh Rasmussen:

- Hvis det dreier seg om et Nato-land, gjelder artikkel 5, det vil si at et angrep på ett Nato-land er et angrep på oss alle.

Under et besøk på Krim i går sa Russlands president Vladimir Putin at Russland vil unngå konfrontasjon med omverdenen, og gjøre alt for å stoppe blodsutgyelser i Ukraina. På spørsmål om talen kunne tolkes som en nedtoning av konflikten, svarte Fogh Rasmussen:

- Hvis det er et forsøk på å deskalere konflikten, ønsker jeg det varmt velkommen. Dessverre har vi hørt slike uttalelser tidligere fra Putin uten at det har ført til konkrete handlinger på bakken. Tvert imot har vi sett tropper og våpen bli ført inn til Ukraina, støtte til russiske  separatister og bidrag til sterk destabilisering i Ukraina, sa Nato-sjefen.

Har styrket Nato Statsminister Erna Solberg takket avtroppende generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, for godt lederskap da de møttes i Arendal.

- Jeg mener NATO er styrket i hans periode, og det er et viktig program på gang for ytterligere styrking. Det er svært viktig for det er så mye som skjer nå. Ukraina utfordrer sikkerhetssituasjonen i Europa, sa Solberg.

Hun gjorde ikke tidligere statsminister Kåre Willochs uttalelser til sine:

- Trusselen om en ny kald krig er meget alvorlig. Verden går i gal retning, sa Høyre-kjempen tidligere i dag.

Willoch-kritikk
Han kritiserte både NATO og EU-toppene:

- Det viktige er å se verden fra den andres side, forstå sin motstander. Der mener jeg EU og NATO til dels har mislykkes, sier han som et klart spark til blnt annet Anders Fogh Rasmussen.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norges viktigste budskap til NATO-leder Anders Fogh Rasmussen er at Ukraina-krisen må løses med politiske virkemidler.

Brende møter sammen med statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) den avtroppende generalsekretæren i Arendal, der de oppholder seg i forbindelse med den pågående Arendalsuka. Tema for møtet er situasjonen i Ukraina.

Brende sier til NTB at Norges hovedbudskap til NATO er at det kun finnes en politisk løsning på konflikten.

Han mener også Fogh Rasmussens uttalelser om Ukraina forrige uke ble trukket for langt i norske retning av at NATO skulle bidra med militær hjelp i Ukraina.

- Han sa ingen ting om en militær inngripen. Det han sa og som det kan være snakk om, er bidrag til militær kompetansebygging og militære råd, sier Brende.