Kongsberg-rettssaken

- Mest ekstreme jeg har vært borti

Innsatsleder Vidar Gulbrandsen forteller om den dramatiske halvtimen i Kongsberg. - Det kan bli stygt dette her, sier han at han tenkte.

VITNET: Innsatsleder Vidar Guldbrandsen utenfor rettssalen i Buskerud tingrett. Her fortsetter rettssaken mot Espen Andersen Bråthen som er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. I dag nektet han å forklare seg i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VITNET: Innsatsleder Vidar Guldbrandsen utenfor rettssalen i Buskerud tingrett. Her fortsetter rettssaken mot Espen Andersen Bråthen som er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. I dag nektet han å forklare seg i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND (Dagbladet): Politioverbetjent Vidar Guldbrandsen forteller om kvelden den 13. oktober i fjor, da angrepet i Kongsberg skjedde.

Espen Andersen Bråthen (38) er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Han erkjente straffskyld i retten. Påtalemyndigheten har varslet påstand om tvungent psykisk helsevern.

Guldbrandsen jobbet som innsatsleder i forbindelse med hendelsen.

- Det ble sendt seks-sju patruljer fra Drammen i tillegg til to fra oss lokalt. I tillegg ble det etter hvert sendt mange flere, sier Guldbrandsen.

MASSIV POLITIAKSJON: Det var et massivt politioppbud i Kongsberg den 13. oktober i fjor. Et stort område ble sperret av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MASSIV POLITIAKSJON: Det var et massivt politioppbud i Kongsberg den 13. oktober i fjor. Et stort område ble sperret av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Meldingen som kom, var at det var et PLIVO-oppdrag - pågående livstruende vold.

- Da er første prioritet å nøytralisere gjerningsmannen, andre prioritet er å hjelpe skadde. Dette blir sagt på samband, og da vet alle at de skal gjøre det, sier han.

GJENFØDELSE: Espen Andersen Bråthen (38) startet onsdag sin frie forklaring i forbindelse med rettssaken etter Kongsberg-drapene som skjedde 13. oktober i fjor. Forsvarer, advokat Fredrik Neumann forklarer at Bråthen hadde bisarre visjoner om at han måtte drepe for å bli gjenfødt. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Fryktet mange skadde

Klokka 18.18 meldte første patrulje at de gikk inn på Coop-butikken. De ville påkalle gjerningsmannens oppmerksomhet, ifølge innsatslederen.

Etter få minutter kommer det på samband at de blir beskutt av piler. At pilene suser rundt hodene deres. De har vanskelig for å lokalisere ham i butikken.

Samtidig varsler operasjonssentralen beredskapstropp, helseressurser og helikopter.

- Jeg husker at jeg melder at de må sende mye helseressurser. Jeg sier at jeg tror det kan bli stygt dette her, med mange skadde.

Jaktet Bråthen i portrom

Etter hvert kom det melding om en mann i Peckels gate som prøvde å ta seg inn i hus og som hadde et sverd i hånda. Dette har seinere vist seg å være en stor kniv.

- Samtidig fikk vi melding om at det var funnet en ødelagt pil og bue. En annen meldte om at en mann hadde forsøkt å ta seg inn i huset hans, forteller Guldbrandsen.

Cirka klokka 18.45 møter Gulbrandsen på to ambulanser og en brannbil. Han ber de kjøre inn i Hyttegata, hvor han frykter at det er mange skadde.

Kongsberg 20211014: Fem personer drept ble drept i Hyttegata. Tre av dem ble funnet på åpen gate. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Kongsberg 20211014: Fem personer drept ble drept i Hyttegata. Tre av dem ble funnet på åpen gate. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Etter cirka ett minutt har noen observasjon på beskrivelse av gjerningsmannen. Kommer på samband at han har gått fra Hyttegata 17 og krysset gata. Da løper 3-4 politifolk etter ham for å ta ham igjen. Han smetter inn i et portrom i Hyttegata 18.

- Kastet blodig kniv

Cirka 18.47 hører innsatslederen på samband at Bråthen er pågrepet.

- Han hadde sagt til dem at han handlet alene og uttalt at det var jihad. Han hadde også kastet den blodige kniven etter dem, sa de på samband. Den pågrepne ble gjenkjent til å være Espen Bråthen. Da hadde vi nøytralisert ham, fortsatte PLIVO-prosedyren, forklarer han.

Forsvarer Fredrik Neumann sa i retten onsdag at Bråthen tidligere har sagt at han utførte jihad fordi han så den hvite hesten, at han skulle drepe flest mulig for å bli født på ny.

Da pågripelsen er et faktum, tar Gulbrandsen med brannvesen og ambulanse for å hjelpe skadde i Hyttegata.

- Jeg så to personer som lå på gata ved Hyttegata 17A. De lå der helt urørlig, sier politioverbetjenten.

Omfattende søk

Guldbrandsen forteller videre om de påfølgende søkene, da politiet forsøkte å finne fornærmede og drepte.

- Det er det mest ekstreme jeg har vært borti. Det er ikke vanlig at vi rykker ut for å stoppe de som bevisst skader andre, i det omfanget her, svarer Guldbrandsen på statsadvokat Andreas Christiansens spørsmål om hvordan han opplevde situasjonen.

KONGSBERG: Mandag 18. mai går Buskerud tingrett i gang med å bearbeide Kongsberg-angrepet 13. oktober 2021 - med høy sikkerhet rundt tiltalte Espen Andersen Bråthen. Video: Vegard Krüger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han forklarer at det ble søkt med helikopter med varmesøkende kamera og politihunder.

- Jeg tenkte at det ikke var sikkert at det begynte på Coop, så vi søkte også fra boligen hans og opp dit for å se om noen var drept eller skadd før han kom til butikken.

Han forteller også at det var høyt stressnivå underveis i aksjonen.

- Jeg ba patruljen ta på fullt utstyr, men det er ikke sikkert de fikk med seg det. Det var høyt stressnivå, sier politioverbetjenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer