Mest fornøyd med søt pleie

Mannlige pasienter er mest fornøyd med sykehuspleien. Er det blondinefaktoren blant sykepleierne som sørger for det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi spør cand.polit. Christina Foss, som har skrevet doktorgradsavhandling om kjønnsforskjellene i pasienttilfredshet.

- I analysen jeg gjorde på Akershus universitetssykehus, kommenterte menn at de var fornøyde på grunn av unge, søte og trivelige sykepleiere. Mens kvinner, som ofte kan mer om kropp og pleie, la mer merke til om personalet var slitne og stresset eller hadde glemt å vaske hendene.

Letter trykket

Bjørn Erland Lindberg fra Ski er innlagt på sykehuset etter sin tredje hofteoperasjon.

- En pleier er en pleier uansett kjønn. Jeg kom ikke tilbake hit på grunn av de snertne blondinene, men for å bli kvitt sykehusbakteriene som satte seg i lårhalsnaglene, sier han.

- Jo da, de er både snertne og hyggelige. Litt småfleiping og blikkontakt kan lette på trykket man får her, innrømmer den tidligere dataprogrammereren og demonstrerer en typisk sykehusflørt.

Mangler menn

Ansvarshavende sykepleier Stine Marie Høie Svanstrøm er med på tankegangen.

- Ting går bedre når vi smiler litt, og vi må samarbeide uansett. Vi merker også at kvinnelige pasienter er fornøyde når de får en mannlig pleier. Dette handler like mye om at det er mangel på mannlige sykepleiere, sier Høie Svanstrøm før pasienten skyter inn:

- Og hvis ikke jeg vil, så får ikke hun det til heller.

Gamle roller

Christina Foss har analysert pasientenes utfylte evalueringsskjemaer etter sykehusopphold ved Akershus universitetssykehus (tidligere SiA).

- Menn overlater oftere mer ansvar til sykehuspersonalet og er mer fornøyd. Mens kvinner stiller flere spørsmål og overlater ikke så lett ansvaret helt og holdent til sykehuspersonalet. Kvinner er også flinke til å tyde nonverbale signaler, sier Foss til Dagbladet.

Unge, velutdannede kvinner er minst fornøyd med sykehusoppholdet.

- Dette kan ha å gjøre med at kjønnsrollene er endret ute i samfunnet, men ikke i like stor grad innenfor sykehusenes hierarkiske system. Derfor føler ikke denne pasientgruppa at de blir hørt i like stor grad som ellers i samfunnet, forklarer Foss.

SYKEHUSFLØRT: - Jeg blir litt sjenert av å se på henne, sier Bjørn Erland Lindberg (55) om blondinen Stine Marie Høie Svanstrøm (26) som er ansvarshavende pleier. Pasienten innrømmer at humøret blir litt bedre med unge og søte pleiere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer