FRI MANN: Roger Stone puster trolig lettet ut etter at vennen og president Donald Trump fredag sørget for at han slipper å sone straffen på 3 år og fire måneders fengsel. Foto: REUTERS/Jim Bourg/File Photo Video: NTB SCANPIX / AP DV Vis mer

Donald Trump

- Mest korrupte i historien

USAs president Donald Trump anklages for korrupsjon etter at han gjorde om fengselsdommen til sin tidligere rådgiver, og mangeårige venn, Roger Stone.

Publisert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Donald Trump sørget fredag for at hans tidligere rådgiver, og mangeårige venn, Roger Stone (67) fikk omgjort fengselsdommen på 40 måneder. Stone slipper dermed å sone straffen i fengsel, som etter planen skulle starte allerede på tirsdag.

Avgjørelsen ble bekreftet i en pressemelding fra Det hvite hus fredag.

- Roger Stone har allerede lidd mye. Han ble behandlet veldig urettferdig, som mange andre i denne saken. Roger Stone er nå en fri mann, heter det i pressemeldingen.

Selv forteller Stone til AP at han takket Trump da de to snakket sammen på telefon.

- Han har en stor rettferdighetssans. Vi har vært venner i mange, mange år, og han forstår at jeg ble angrepet av reine politiske årsaker, sier Stone.

KANYE WEST: Rapperen Kanye West støtter ikke lenger USAs president, Donald Trump. Video: AP Vis mer

Uten historisk parallell

Beslutningen blir møtt med massiv kritikk fra kommentatorer og demokratene. Senator Mitt Romney er en av de få republikanerne som offentlig støtter kritikken mot Trump.

Han kaller omgjøringen korrupsjon uten historisk parallell.

- Han omgjør dommen til en mann som er dømt for å lyve for å beskytte nettopp presidenten, sa Romney, som var den eneste republikaneren som stemte for å dømme Trump i riksrettssaken i vinter, ifølge NTB.

Nesten alle andre republikanere har foreløpig sagt minst mulig om Trumps kontroversielle beslutning, men noen få, blant dem senator Lindsey Graham, forsvarte Trump.

- Et offer

Stone ble i november funnet skyldig i å ha truet et vitne fra å samarbeide med etterforskere, lyve til Kongressen og for å hindre Kongressens etterforskning av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016. Stone ble også funnet skyldig på ytterligere fire punkter i den omfattende tiltalen mot ham.

- Roger Stone er et offer for Russland-bløffen som venstresiden, og deres allierte i media, opprettholdte i årevis for å underminere Trumps presidentskap. Det var aldri noe samrøre mellom Trump-kampanjen, eller Trump-administrasjonen, og Russland, skriver Det hvite hus.

Demokrater raser

Det har imidlertid fått blodet til å koke hos flere toppdemokrater. Den demokratiske senatoren, og tidligere presidentkandidat, Elizabeth Warren rykket ut på Twitter i kjølvannet av omgjøringen og hudflettet presidenten.

- Donald Trump har forlatt lover og regler, og håner demokratiet vårt. Han er virkelig den mest korrupte presidenten i historien, skriver hun.

En omgjøring av dommen betyr at Stone i praksis slipper å sone, til tross for at han fortsatt er dømt. Han er dermed ikke benådet, hvor kjennelsen i seg selv blir opphevet.

- Trump gjør det klart at det er to rettssystemer i Amerika: Ett for de kriminelle vennene hans, og ett for alle andre, sier lederen for etterretningskomiteen i Kongressen, demokraten Adam Schiff, ifølge BBC.

- Korrupt

Benådningen av Stone føyer seg inn i rekken av eksempler på hvordan Trump-administrasjonen forsøker å beskytte sine allierte mot straffeforfølgelse og etterforskning, hevder kritikerne.

I forrige måned ble statsadvokaten i New York, Geoffrey Berman, presset til å trekke seg av justisminister William Barr, ifølge CNN. Berman skal ha hatt ansvaret for en rekke etterforskninger mot sentrale personer i Trumps politiske omgangskrets, blant andre Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani.

Også den amerikanske advokaten George Conway, som for øvrig er gift med presidentens nære rådgiver Kellyanne Conway, hamret løs mot Trump fredag.

- Dette kunne ikke vært mer korrupt, skriver han på Twitter.

- Jeg tror ikke det noen gang har vært en mer åpenbar korrupt handling utført av en amerikansk president.

Russland-etterforskningen

Roger Stone har vært tilknyttet flere republikanske presidentkampanjer siden starten av 1970-tallet. Stone skal blant annet hatt en sentral rolle i apparatet rundt valgkampkampanjen til Richard Nixon og Watergate-skandalen, ifølge BBC. Stone har også en tatovering av Nixon på ryggen.

Den politiske strategen var den siste i rekken av tidligere Trump-medarbeidere og allierte som ble dømt i forbindelse med Robert Muellers etterforskning av Russland-innblandingen.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn var førstemann som ble tiltalt av Mueller, og seinere dømt, for å lyve til Kongressen om sin kontakt med russerne. Flynn tilsto i 2017 at han hadde løyet om sin kontakt med russiske ambassadører i ukene før Trump ble innsatt som president. Flynn trakk imidlertid tilståelsen i januar.

I mai besluttet justisdepartementet at saken mot Flynn skulle henlegges, og fikk medhold av en føderal ankedomstol etter at den ansvarlige dommeren i første omgang nektet å henlegge saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer