- Mest opptatte av sitt

De velutdannede og velstående blir på mange områder trendsettere. De er gjerne tidlig ute med det nye og har ofte en moderne verdiorientering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Måten de framstilles på i media gjør også at de blir en slags forbilder for mange, mener professor Ottar Hellevik, forskningsansvarlig i Markeds- og Medieinstituttet.

De rike er mer dristige og eksperimenterende i matveien enn nordmenn flest. De skaper trender gjennom livsstil, valg av bilmerker, klesmerker, butikker, restauranter.

- Tendensen til å tenke på sine egne interesser framfor å være solidariske mot fellesskapet, være for økonomisk utjevning osv, ser dessverre også ut til å være en trend, sier Ottar Hellevik.

- Men det er et sympatisk trekk å være positive til innvandring. Er det også trendsettende?

- En skal ikke se bort fra det. Mønsteret avspeiler hva det betyr å komme i kontakt med fremmede kulturer gjennom utdanning og reiser.

Hellevik er ikke overrasket over at en så stor andel av dem med høy inntekt sympatiserer med Høyre:

- De er opptatt av å ivareta sine egne interesser. De ivrer ikke etter å redusere økonomiske forskjeller, fordi det ville bety å ta fra de rike og gi til de fattige.

Hellevik understreker at det er forskjell på kvinner og menn, også blant de rike:

- Kvinner er oftere enn menn for likhet og fellesskapsløsninger, og generelt mer idealistisk orientert, mens menn i større grad er opptatt av materielle sider ved tilværelsen.

«Stutum»-holdninger er imidlertid ikke typisk blant rike:

- Folk med høye inntekter har gjerne høy utdanning, og høyt utdannede er i større grad enn andre liberale og åpne for nye ting, sier Hellevik.