Mest redd for fredag 13. i Midt- og Nord-Norge

I morgen er den her igjen.

MER OVERTROISKE: Kvinner er mer overtroiske enn menn. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MER OVERTROISKE: Kvinner er mer overtroiske enn menn. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mange kulturer og religioner har negative hendelser og fenomener knyttet til tallet 13 og ukedagen fredag. Kombinasjonen gjør dagen ekstra fryktet.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS er ikke sikker på hvor redde nordmenn er for denne datoen, men fly, det gjør de uansett fredag den 13.

- Vi har ikke lavere bookingtall enn for andre fredager i august. Jeg tror det er så vanlig å fly i dag at en dato ikke påvirker reisemønsteret vårt. Men det er nok noen blant passasjerene som gruer seg litt, sier han til NTB.

- For mange år tilbake jobbet jeg ved innsjekkingsskranken og da opplevde jeg flere ganger at folk som fikk seterad 13 ikke ville sitte der. De ville bytte.

13? Nei takk Før SAS ble fusjonert med Braathens hadde ikke flyene deres seterad 13, nettopp fordi folk var overtroiske. Norwegian, derimot, har alltid hatt seterad 13.

- Tilnærmet like mange passasjerer reiser med Norwegian fredag 13. august i år som dagen før og etter. Historisk ser vi heller ingen avvik rundt fredag 13., sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen i flyselskapet.

Likevel finnes det tall som viser at nordmenn skjelver litt i buksene denne dagen. På vegne av TrygVesta har analyseselskapet Norstat undersøkt vårt forhold til overtro og fredag den 13.

Særlig i Nord- og Midt-Norge er nordmenn spesielt forsiktige på slike dager. Her oppgir 11 prosent at de helt klart tar spesielle forholdsregler fredag den 13. Vestlendingene er de som tilsynelatende tar lettest på myten om ulykke. Kun 2 prosent innrømmer å passe seg godt denne dagen.

Sjekketriks - Kvinner er betydelig mer overtroiske enn menn. Aldersmessig er det gruppene opp til 40 år som skiller seg ut som mest overtroiske, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i TrygVesta.

En av dem som mener kvinners overtro kan være en fordel, er forfatter og snowkiter Torstein Greni. Han har 34-årsdag fredag og er også født fredag den 13. august.

- Det er en skikkelig icebreaker, det. Jeg har snudd datoen til noe positivt. Jeg er en uredd type som kaster meg ut i ting, og da kan det til og med være fint å ha sånt å skylde på når noe går åt skogen: «Jeg er født fredag den 13. Og så har jeg laktoseintoleranse, nøtteallergi og nærsynthet». Det er fine unnskyldninger, sier han, og innrømmer at han ikke er overtroisk selv.

Et lykketall Høyrepolitiker og tidligere handelsminister 1951 Kaci Kullmann Five er også født fredag 13. - men i april.

- Jeg har aldri blitt konfrontert med at det skulle være noe minus. Tvert imot anser jeg 13 som mitt lykketall, jeg er jo født da!

- Så du føler ikke at du har vært skikkelig uheldig her i livet?

- Nei, absolutt ikke. Jeg er heller ikke overtroisk på noen måte. Er man født, så er man født. Så får man gjøre det beste ut av det, samme hvilken dag man kom til verden på.

- Du er ikke spesielt forsiktig fredag den 13.?

- Nei, jeg mener man skal ta godt vare på seg selv og andre uansett hvilken dag det er.

Mindre krasj Et av de mest påfallende funnene i TrygVestas skadestatistikker gjelder fredag den 13.

- Generelt skjer det flere trafikkuhell og reiseskader på fredager. Dette skyldes rett og slett at både trafikken og aktivitetsnivået er større da enn på andre ukedager, sier Stigum Olsen.

Analysene viser imidlertid at antall bilskader på fredag den 13. ligger 16 prosent under gjennomsnittet for en vanlig dag, mens antall reiseskader ligger 2,5 prosent under snittet.

- Kanskje er dette et uttrykk for at vi faktisk er mer forsiktige disse spesielle datoene, foreslår Stigum Olsen.

(NTB)