Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mest redd for lønnskravene

Statsminister Kjell Magne Bondevik er mer bekymret for økte lønnskrav enn direktører med millionlønninger. Han frykter at Statoil-direktør Harald Nordviks utspill om økte forskjellerer er en gnist som kan tenne en brann ved vårens lønnsoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil grådighetskulturen i det norske samfunnet til livs. Men han går svært forsiktig i dørene når grådighetskulturen blir synlig, som da NHO på tirsdag disket opp med et overdådig etegilde for ham og andre ledere på sin årskonferanse. Det ville han ikke kommentere.

I drøyeste laget

Heller ikke Statoil-direktør Harald Norviks lønnsøkning på 265000 kroner og årslønn på nærmere to millioner vil han mene noe om:

- Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoners lønnsøkninger, sier Bondevik til Dagbladet.

Men prinsipielt og generelt synes han slike lederlønninger er i drøyeste laget.

- Når lederlønninger kommer opp i en eller flere millioner, synes jeg det er unødvendig mye.

Brannslukker

Statsministeren ønsker ikke å rette noen knyttneve mot de store, og heller ikke har han noen åpen hånd til de små. Han er mer opptatt av å slukke den brannen Norviks gnist kan utløse ved vårens tariffoppgjør, da han hevdet at vi må akseptere økte lønnsforskjeller og at vanlige ansatte må vise moderasjon.

Ikke begeistret

Faren for å få svidd av hele moderasjonlinja er overhengende, derfor liker han dårlig Norviks lek med fyrstikker:

- Jeg er ikke begeistret for tidspunket, sier han.
Han skjønner godt at lærere og kokker er forbannet på Norviks utspill:

- Jeg har forståelse for at grupper som har blitt hengede etter reagerer på utspill om økte forskjeller. Timingen er dårlig, sier han.
En ting er å mislike tidspunktet for Statoil-direktørens uttalelser, og synes millionlønninger er «unødvendige». Noe annet er å gjøre noe med det. Men det akter åpenbart verken han eller finansminister Gudmund Restad. Bondevik vil overlate det til den varslede verdikommisjonen. Formålet med den er jo nettopp blant annet å komme grådighetskulturen til livs, Bondevik?

- Jo, og jeg regner med at det kan bli et tema, siden økonomi og næringsliv er nevnt i mandatet. Men det er det opp til kommisjonen å avgjøre.

Hemmeligholder

Ifølge statsministeren er arbeidet med å plukke ut de ti personene som skal utgjøre styringsgruppa og rådet på 25 godt i gang. Men tidspunktet for nedsettelsen ligger ennå noen uker fram i tid.

- Innen utgangen av februar er den på plass. Men jeg vil nødig binde meg til dag og uke, svarer Bondevik.

Bevisstgjøring

Verdikommisjonens arbeid skal ifølge statsministeren bidra til en etisk og verdimessig bevisstgjøring. Kommisjonen skal avlevere sluttrapport om drøyt tre år.

Inntil da kan Norvik og de andre topplederne kanskje ta det helt med ro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!