Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mest rusmisbruk utenfor storbyene

Industrikommuner har mer enn dobbelt så mange rus- og alkoholmisbrukere, ifølge en kartlegging fra Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning.

INDUSTRIKOMMUNER VERST: Byenes nabokommuner og utpregede industristeder har størst andel av rusmisbrukere. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
INDUSTRIKOMMUNER VERST: Byenes nabokommuner og utpregede industristeder har størst andel av rusmisbrukere. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke storbyene, men byenes nabokommuner og utpregede industristeder som har størst andel av rusmisbrukere, ifølge en kartlegging fra Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning.

Kartleggingen viser at industrikommuner har mer enn dobbelt så mange rus- og alkoholmisbrukere per innbygger som storbyene.

- Det ser ut til å bunne i historiske forhold, samt situasjonen som oppstår når industrien mister fotfeste og jobbmulighetene blir færre, sier forskningsleder Sverre Nesvåg ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning (Korfor) i Helse vest til Vårt Land.

49 kommuner er med i kartleggingen. Den viser at det i Oslo er færre enn én av 100 innbyggere som er rusmisbrukere. I Odda er 2,5 av 100 innbyggere rusmisbrukere. Andre industrikommuner med høy andel rusavhengighet blant innbyggerne er Sauda, Narvik og Tokke.

- Det ensidige arbeidsmarkedet fører til at de mest ressurssterke ungdommene reiser vekk. De som blir igjen har ofte sosiale eller familierelaterte problemer, noe som skaper grobunn for alkohol- eller narkotikamisbruk, sier Nesvåg.

Kartleggingen viser også at det er høyere andel rusavhengige personer bosatt i kommuner i utkanten av større byer.

- Store byer har lenge hatt problemer i drabantbyene. Nå finner vi oftere omfattende rusproblemer i kommunene som ligger lenger borte, i randsonen rundt byene, sier Nesvåg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling