Mest sol i nord

Men i sør må paraplyen fram i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ligger an til å bli en grå, våt, og heller kjølig start på skoleferien i sør. Ikke noe sted i landet ligger an til å krype særlig over femten grader, men i nord får de i det minste sol.

- Været snur nå. De siste dagene har det vært fint på Sør- og Østlandet, men her dannes et nytt lavtrykk som vil gi et grått bygevær på fredag og lørdag, sier meteorolog Olav Krogsæter i Storm Weather Center til Dagbladet.no.

- Nord-Norge får det beste været i helga, slår han fast.

Vått i øst

Ifølge meteorologen er det ingen tvil om at det er sør- og østlendingene som får det kjipeste helgeværet. De som har planlagt strandtur eller piknik i parken, må i så fall ta det etappevis.

- Nedbøren over Sør- og Østlandet vil komme i form av byger. Det blir nok lokale forskjeller, men det ser ut til å bli grått. Og jo lenger inn i landet du kommer, jo større er faren for regn, sier Krogsæter.

Når det gjelder temperaturene, er heller ikke de noe å juble over. Mellom 12 og 15 grader - ikke akkurat en drømmedag på stranda.

Kuling i sør

For båtfolket i sør vil lavtrykket i Skagerrak gi ganske sterk vind langs Sørlandskysten på fredag og lørdag. Ifølge ekspertene vil vinden komme opp i kuling styrke.

- De som skal ta Danskebåten bør sette sjøfot, men på søndag vil vinden avta.

På Østlandet kommer det noe vind fra nordøst. I Oslo vil frisyren holde uten problemer, men båter ytterst i Oslofjorden vil merke den bedre.

- Det kan bli en del vind ved Færder fyr på fredag og store deler av lørdag, sier Krogsæter.

Sol i nord

Det er Nord-Norge som stikker av med det beste sommerværet denne helga. Fra og med Møre og Romsdal og Trøndelag ser det straks litt bedre ut.

- Nord-Norge får mest sol i helga, sier Krogsæter.

Temperaturmessig er det likevel et stykke fram til strålende sommer: I overkant av 12 grader i Tromsø på fredag og lørdag. Dette er likevel en klar forbedring fra i dag, da Ishavsbyen måtte nøye seg med smålige fem sommergrader. I Bodø og Værnes vil helgetemperaturen stige til mellom 12 og 15 grader, og en svak østavind vil ikke plage noen.

- Det blir ikke spesielt varmt i nord, men det kan jo bli ganske behagelig i solveggen, trøster meteorolog Krogsæter.

Usikkert i vest

Det er ikke bare nordlendinger som har hutret seg gjennom grå og kalde dager den siste uka. Også i vest har det vært en grå og sur sommerstart, men til helga ser det i alle fall ut til å bli litt varmere: Temperaturene vil stige til mellom 12 og 15 grader, men det blir verken sommerlig - eller tørt. Også her er det større fare for regn jo lenger inn i landet du kommer.

- Det er vanskelig å si sikkert, men kysten av Vestlandet kan slippe unna regnbygene som ellers preger Sør-Norge i helga.

- Men lavtrykket ligger like om hjørnet her også, lyder meteorologens varsel.

For de som syntes dette var begredelige helgeutsikter, så kan det nevnes at det alltids kunne vært verre: I går ble nemlig Trollstigen stengt på grunn av snøfall, og folk i Lesja våknet opp til nysnø.

DETE KAN DU GLEMME: Så sant du ikke er en ordentlig tøffing. - Temperaturene over hele landet vil ligge på mellom 12 og 15 grader i helga, sier meteorolog Olav Krogsæter.
DETTE KAN DU GJØRE I NORD: Selv om det ikke blir knalltemperaturer, kan nordlendingene nyte en utepils i sola.
DETTE KAN DU GJØRE I SØR: Nyte sommeren ved Oslofjorden - sannsynligvis under paraply.