- Mest troverdige terrortrussel siden 11.september

Norge har gjort sikkerhetstiltak ved flere norske ambassader.

STENGT:Slik så det ut foran den britiske ambassaden i Jemen i går. Også Frankrike og USA har stengt sine ambassader i byen. Norge har ingen ambassade i Jemen og fraråder innreise til området.  AFP PHOTO/ MOHAMMED HUWAIS
STENGT:Slik så det ut foran den britiske ambassaden i Jemen i går. Også Frankrike og USA har stengt sine ambassader i byen. Norge har ingen ambassade i Jemen og fraråder innreise til området. AFP PHOTO/ MOHAMMED HUWAISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tillegg til Amerikas titalls stengte ambassader som følge av terrorrisiko i Midt-Østen har Tyskland, Storbritania og Frankrike også stengt sine ambassader i Jemen.

Norge har ingen ambassade i Jemen og har ikke stengt noen ambassader - foreløpig.

- Vi gjør en fortløpende vurdering av sikkerhetstiltak og eventuell stenging av ambassader. Til nå har vi gjort flere sikkerhetstiltak for å sikre vårt personell i disse områdene, sier Frode Overland Andersen, underdirektør i utenriksdepartmenetet til Dagbladet.

Hvilke sikkerhetstiltak er det snakk om?

- Det kan jeg ikke gå inn på, men det er blant annet snakk om sikkerhetstiltak ved ambassader. Vi oppfordrer også nordmenn som reiser i utlandet om å være ekstra oppmerksomme nå, på grunn av den økte terrorfaren vi har fått rapportert om, sier Andersen.

- Gjør alt vi kan  Det ble sent søndag kveld kjent at amerikanske myndigheter forlenger stegningen av flere ambassader og konsulater frem til lørdag.
 
Michael McCaul, formann for den amerikanske sikkerhetskomiteen i Representantenes hus, den føderale lovgivende forsamlinga, sier til CBS at Amerika at terrortrusselen er alarmerende.

- Dette er nok den mest spesifikke og troverdige trusselen jeg har sett kanskje siden 11.september, sier Michael McCaul, formann for sikkerhetskomiteen i den føderale lovgivende forsamlinga Representantenes hus.

Han sier amerikanske myndigheter gjør alt de kan for å motvirke realisering av trusselen.

- Alvorlig Underdirektør Andersen i Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at departementet tar informasjonen de sitter på svært alvorlig.

- Jeg vil overlate til andre å vurdere hvor nærtstående et eventuelt angrep er, men jeg kan si at vi tar informasjonen vi har fått svært alvorlig og har gjort sikkerhetstiltak på grunnlag av den, sier Andersen.

- Hva baserer departementet sin informasjon på?

- Departementet får informasjon fra andre norske myndigheter, deriblant PST og etterretningstejensten. Vi får også informasjon fra våre egne utenriksstasjoner om sikkerhetsituasjonen i landene hvor vi er representert, sier Andersen.

- Hvilke norske ambassader er det aktuelt å vurdere å stenge?
- Det vurderer vi fortløpende basert på den informasjonen vi mottar til enhver tid. Vi har frarådet innreise til enkelte land i Nord-Afrika og Midt-Østen. Samtidig er det snakk om land hvor vi har hatt strenge reiseråd over lengre tid, også før vi fikk informasjon om økt terrorfare, sier han.

Han understreker at det er umulig å forutsi hvor en eventuell terroraksjon kan skje, og oppfordrer reisende nordmenn til å utvise generell varsomhet.

På Utenriksdepartementets hjemmesider står blant annet følgende om situasjonen: «Norske myndigheter har, i likhet med flere andre land, mottatt informasjon om mulig økt fare for terroranslag i Midtøsten og Nord-Afrika den kommende tiden. Informasjonen indikerer at Al-Qaida, eller tilknyttede organisasjoner, planlegger aksjoner. Det er ikke kjent i hvilke land eller mot hvilke mål eventuelle anslag vil skje.»