Mest vind for høyre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det kan bli en valgnatt med overraskende gleder og skuffelser. Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti kan bli vinnere. Men både Carl I. Hagen og Valgerd Svarstad Haugland vil smile litt stivt dersom de siste meningsmålingene slår til. Hagen hadde håpet på et resultat oppunder 20 prosent, men må være glad om Frp tangerer stortingsvalget. Kristelig Folkeparti håpet å nå opp mot 15 prosent, men ser ut til å havne nær 10 prosent.
  • Høyre er utpekt til valgkampens vinner på grunn av framgangen på meningsmålingene, som peker mot et resultat rundt 19 prosent. Det vil bli oppfattet som et comeback, selv om det er tilbakegang fra 20,2 prosent i 1995.
  • Disse tre partiene kan altså få rundt 45 prosent i oppslutning. Dette, i kombinasjon med budsjettsamarbeidet mellom høyrepartiene og regjeringen, forskyver tyngdepunktet i norsk politikk klart mot høyre. Det forsterkes ved at sentrum ikke ligger an til et godt valg. Venstre berger seg kanskje unna kategorien til RV, som går fram. Men Senterpartiet kan bli halvert i forhold til 1995.
  • De siste meningsmålingene tyder på en viss mobilisering for Arbeiderpartiet de siste dagene, men et valgresultat rundt 30 prosent er uansett elendig. I verste fall blir det det dårligste valget på 70 år. I beste fall blir det bare litt bedre. Enhver partileder kommer under press i en slik situasjon. Dette er bakgrunnen for det sterke fokus på Thorbjørn Jagland i siste fase av valgkampen. Men presset er blitt skrudd opp til mange ganger det som i fjor sendte statsminister Bondevik inn i en sykemelding for en depressiv reaksjon.
  • Sosialistisk Venstreparti kan gjøre et godt valg. Partileder Kristin Halvorsen ser ut til å ha gitt sine lokalpartier den drahjelp Thorbjørn Jagland har mislyktes i å gi sine. Hun har ledet en tydelig og saksorientert valgkamp uten mye kiv med andre partier.
  • Men i dag bestemmer velgerne. Det hadde uansett vært befriende om det faktiske valgresultatet gjorde skuffelsen så stor for Fremskrittspartiet at innvandrerhetsen forsvant. Da har denne valgkampen ikke vært forgjeves.