Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mest vold i hjemmene

I Oslo er sjansen for å bli slått ned av en illsint bilsjåfør større enn å bli utsatt for vold i drosjekøen. Men de fleste voldsepisoder skjer likevel i hjemmene eller på byens utesteder. Dette viser ferske tall fra Oslo politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politiets satsing på å bekjempe gatevolden i sentrum er en medvirkende årsak til at den er redusert med 20 prosent i 1997, sier Oslos politimester Ingelin Killengreen.

I flesteparten av voldssakene kjenner gjerningsmann og offer hverandre. Tallene viser at 65 prosent av voldsofrene er menn og 33 prosent kvinner. Offerets gjennomsnittsalder er 32 år. Det er nesten bare menn som utøver vold, og gjennomsnittsalderen er 32 år.

Kvinner er mest utsatt for vold i hjemmet.

Mørketall

- Vi registrerer en nedgang i antall voldtekter, men frykter høye mørketall. Fokusering på at anmeldelser ikke fører fram og at en rettssak er meget belastende for fornærmede, kan være årsaken til nedgangen, sier Killengreen.

Antallet legemsbeskadigelser med kniv øker. I fjor registrerte politiet 79 saker, en økning på hele 42 saker fra året før.

- Vi må se nærmere på våre rutiner når det gjelder håndhevelsen av knivforbudet, sier visepolitimester Roger Andresen.

Barneran øker

Tradisjonelle ran av bank, post, taxi og bensinstasjoner går ned.

Oslos politimester er derimot meget bekymret over antallet barn som raner barn.

- Antakelig er tallmaterialet bare toppen av et isfjell. På skolene foregår det utstrakt ransvirksomhet som aldri blir anmeldt, på grunn av frykt eller gjerningsmannens unge alder, sier Killengreen.
I fjor ble 146 ungdommer under 19 år ranet. Om lag 303 gjerningsmenn var eller ble antatt å være under 19 år.

Færre villainnbrudd

I fjor utgjorde voldssakene fire prosent av alle anmeldelser, narkotika seks prosent og økonomi en prosent. Vinningsforbrytelser, som innbrudd i bolig, utgjorde 62 prosent av alle sakene ved Oslo politidistrikt.

Likevel er antallet slike innbrudd redusert med totalt 53 prosent.

- Publikum er blitt flinkere til å sikre sine boliger mot innbrudd, samtidig som vi har prioritert å rykke ut på åstedene innen 24 timer og umiddelbart ved innbrudd hos eldre personer, sier Killengreen.

Hele 84 693 forbrytelser ble anmeldt ved Oslo politidistrikt i fjor. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid er 300 dager.

- Målet vårt er 30 dagers behandlingstid ved voldsforbrytelser og 90 dager ellers, sier politiinspektør Roger Andresen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!